Кламер БГ - Новини: Кои са силите, участващи в контраофанзивата на Украйна?

Кои са силите, участващи в контраофанзивата на Украйна?

Война в Украйна

|
Вт, 20 Юни 2023г. 15:31ч.
Кои са силите, участващи в контраофанзивата на Украйна?

Кои са силите, участващи в контраофанзивата на Украйна?

Украйна подготви редица нови военни части за дългоочакваната си контраофанзива това лято, докато вече създадените бригади преживяха зимната офанзива на Русия в източната част на страната.

Първата фаза на контраофанзивата започна. Агенция Ройтерс пише, цитирана от БТА, за онова, което се знае за новите украински части.

Дванадесет бригади

Съюзниците и партньорите от НАТО помогнаха на Украйна да оборудва и обучи девет нови бронирани бригади за контраофанзивата, потвърди през април генералният секретар на военния алианс Йенс Столтенберг.

В разузнавателен документ на САЩ, оповестен в рамките на изтичането на информация в мрежата Дискорд, се казва, че Украйна също така сама е подготвила още три бригади. В документа осем бригади са идентифицирани като 47-ма, 33-та, 21-ва, 32-ра, 37-ма, 118-та, 117-та и 82-ра бригада. Името на деветата не може да бъде разчетено.

Една бригада обикновено има поне 3500-4000 войници, но точният брой не е известен.

Заглавие на карето

ISW: Украйна може да спре контранастъплението, за да преосмисли тактиката

До април украинските части са получили повече от 1550 бронирани машини, 230 танка, друго оборудване и огромни количества боеприпаси, каза Столтенберг. След това са последвали още доставки.

В средата на май един руски военен блог отбеляза струпването на украински сили и оборудване в югоизточната Запорожка област и съседната Днепропетровска област, като оцени числеността на киевските войски на 50 000-55 000 души.

Щурмови бойни единици

Според министъра на вътрешните работи Игор Клименко Украйна отделно е създала осем нови щурмови бригади с обща численост 40 000 войници. Подразделенията са създадени в резултат на агресивна кампания за набиране на персонал, която започна в началото на февруари.

Подразделенията имат запомнящи се или добре познати украински имена, сред които "Азов", "Кара Даг" (планина в Крим), "Граница от стомана", "Ураган", "Спартан", "Червена Калина", "Граница" и "Ярост".

Членове на едно от подразделенията заявиха пред Ройтерс през април, че искат да участват във фронтови боеве, че са силно мотивирани и искат да "отмъстят" на Русия.

Кои от тези подразделения се сражават?

През последните две седмици 47-ма, 33-та и 21-ва механизирани бригади са били забелязани в боеве в югоизточната част на страната, откакто започна основната фаза на контранастъплението, твърдят някои западни военни анализатори.

По-голямата част от силите на Украйна все още не са ангажирани.

Анализаторите, които разглеждат снимки на бойното поле, публикувани от Русия, смятат, че 47-ма бригада е загубила част от оборудването си в боевете, включително пехотни машини "Брадли", макар че според тях снимките може да не дават пълна картина на случилото се.

Валерий Маркус, виден украински полеви командир и един от лидерите на бригадата, заяви в социалните мрежи миналата седмица, че силите му са понесли само малки загуби и че са нанесли тежки поражения на руската страна.

Смята се, че новите бригади съдържат предимно новомобилизирани войници, ръководени от опитни офицери.

По време на сраженията през последните няколко седмици военните анализатори забелязаха и присъствието на по-опитни части като 68-а лека пехотна бригада и 35-а бригада на морската пехота в южната част на страната.

Това би могло да подсказва, че Украйна присъединява батальони или роти от по-опитни части към по-новите сили, които е подготвила, за да увеличи като цяло бойния опит на полето на сраженията, казват военните анализатори.

Нова военна тактика на руснаците

Британският вестник “Индипендънт” отбелязва нова военна тактика на руснаците – използването на дистанционно управляван танк-камикадзе, натъпкан с експлозиви, който унищожил укрепление на украинските сили.

Вестникът цитира руското министерство на отбраната, което заяви, че в танка са били поставени "около 3,5 тона тротил и 5 бомби FAB-100 (тези бомби носят средно 100 кг полезен товар)".

Военните блогъри също отбелязаха този най-нов руски военен трик, при който силите на страната са доставили "танк самоубиец", натоварен с експлозиви, който вероятно се управлява дистанционно.

Русия предупреди Украйна да не обстрелва Крим с американски и британски ракети

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза днес, че Москва е получила информация, че Украйна планира обстрел по контролирания от Русия полуостров Крим с американски и британски ракети с голям обсег и предупреди, че Русия ще отвърне, ако това се случи, предаде Ройтерс.

Русия анексира Крим през 2014 г. и смята, че полуостровът е извън обхвана на така наречената специална военна операция, съсредоточена върху Южна и Източна Украйна, където Украйна се бие, за да върне териториите си.

Киев, който каза, че се бори за оцеляването си във война на колониално завладяване, заяви, че иска да върне цялата си територия, включително Кримския полуостров, където е базиран руският Черноморски флот.

Шойгу каза на среща с военни представители, че Москва има информация, че Украйна планира да обстрелва Крим с американските ракети с голям обсег "ХАЙМАРС" и британските "Сторм шадоу".

"Използването на тези ракети извън зоната на “специалната военна операция” би довело до незабавни удари по центровете за вземане на решения в Украйна и би означавало пълноценно включване на САЩ и Великобритания в конфликта", каза Шойгу.

Украински генерали и политици казаха многократно, че не съобщават военните си планове предварително.

Шойгу заяви, че от 4 юни насам въоръжените сили на Украйна са извършили 263 атаки срещу позиции на руските сили, което Москва счита за начало на украинската контраофанзива.

"Благодарение на умните и самоотвержени действия на нашите части всички атаките бяха отблъснати, а врагът не постигна целите си", каза Шойгу.

Украйна заяви, че си е върнала осем села в ранните етапи на контранастъплението си, а служител на отбраната обеща, че "най-големият удар", който Киев ще нанесе все още предстои, въпреки че руските сили оказват твърда съпротива.

mediapool.bg