Кламер БГ - Новини: Поредната руска ракетна атака срещу Украйна взе 11 жертви

Поредната руска ракетна атака срещу Украйна взе 11 жертви

Война в Украйна

|
Четв, 26 Ян 2023г. 18:03ч.
Поредната руска ракетна атака срещу Украйна взе 11 жертви

Членове на специален екип преместват тялото на мъж, убит при ракетен удар по Киев, Сн. ЕПА/БГНЕС

Служители от спешните служби в Украйна казаха, че поредният руски обстрел с дронове и ракети е причинил смъртта на 11 души и повече от 11 са получили наранявания, предадоха световните агенции.

Говорителят на украинската Държавна служба за спешна помощ Олександър Хорунжи обяви броя на жертвите в свое интервю пред украинската държавна телевизия. Той добави, че атаките са поразили 11 украински области и са нанесли щети на 35 сгради.

Украинските въоръжени сили заявиха, че армията на Москва е използвала повече от 50 ракети и двайсетина дронa камикадзе. Министърът на енергетиката Херман Халушченко каза, че са били поразени и няколко обекта на инфраструктурата, като това е довело до спирания на тока в района на Одеса, Киев и Виница.

По-рано днес кметът на Киев каза, че един човек е бил убит в столицата, като това е първата жертва на атака от началото на годината.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 47 от общо 55 изстреляни срещу Украйна днес руски ракети, съобщи началникът на украинския генерален щаб генерал Валерий Залужни, цитиран от Ройтерс.

Москва е използвала хиперзвукови ракети Х-47 "Кинжал", както и ракети Х-101, Х-555, "Калибър" и Х-59, при атаката, посочи в канала си в Телеграм Залужни. 20 от ракетите са били свалени в района на столицата Киев, допълни той.

"Целта на руснаците остава неизменна - оказване на психологически натиск върху украинците и разрушаване на критична инфраструктура", написа генералът и добави: "Но ние няма да се пречупим!"

Жителите на Киев се скриха в столичните метростанции по време на въздушната тревога, обявена на територията на цялата страна, преди Русия да започне поредната серия от въздушни атаки по електропреносната мрежа.

Ракетните атаки бяха предшествани от нощни атаки с дронове, ден след като Украйна си осигури обещания за доставки на тежки бойни танкове от Германия и САЩ, за да подсили войските си – ход, който разгневи Москва.

Говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат каза, че 6 изтребителя Ту-95 се излетели от арктическата Мурманска област в Северна Русия и са изстреляли ракети. Киевските власти казаха, че ПВО е свалила всичките над 15 руски ракети, изстреляни по столицата, но заплахата не е преминала и гражданите не трябва да напускат укритията.

Минути по-късно силни експлозии разтърсиха два квартала на Киев.

Градските власти съобщиха, че 55-годишен мъж е бил убит, а двама души са били ранени при поразяването на сгради извън жилищни райони в южната част на Киев.

Щети има също в централната Виницка област и на други места.

mediapool.bg