Кламер БГ - Новини: След танковете Украйна поиска модерни западни изтребители

След танковете Украйна поиска модерни западни изтребители

Война в Украйна

|
Четв, 26 Ян 2023г. 19:33ч.
След танковете Украйна поиска модерни западни изтребители

След танковете Украйна поиска модерни западни изтребители

За Украйна осигуряването на западни бойни танкове бе само началото. След месеци дискусии, колебания и спорове в западния съюз, Берлин най-после реши да й изпрати германски танкове "Леопард 2" , а САЩ - "Ейбрамс". Сега военното командване в Киев насочи вниманието си към следващата логична стъпка, която ще помогне за прогонване на руските нашественици – доставки на модерни западни изтребители, пише сайтът "Политико".

Вашингтон е заявил на Киев, че към момента доставката на самолети е невъзможна, твърди американски дипломат, запознат с разговорите. По думите му това е "червена линия". Високопоставен източник от ЕС е коментирал, че към днешна дата доставките на бойни самолети за Украйна изглеждат напълно немислими, но такава дискусия навряно ще има след 2-3 седмици.

Ключът сега е в скоростта и обема

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на западните съюзници за танковете, но предупреди, че от критично важно значение са срокът и обемът на доставките.

"Ключът сега е в скоростта и обема. Бързина при обучението на нашите сили, бързина при доставянето на танкове за Украйна. Количеството на танковете", отбеляза президентът.

"Ние трябва да формираме такъв танков юмрук, такъв юмрук на свободата, след чиито удари тиранията вече да не се надигне", заяви той.

Зеленски освен това съобщи, че е говорил с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и е обсъдил с него набавянето на други видове въоръжение, от които Украйна има нужда.

"Трябва да се постигне напредък в други аспекти на сътрудничеството ни в областта на отбраната", а именно ракети с голям обсег, артилерия и самолети за Украйна. "Това е мечта. То е и задача. Важна задача за всички ни", допълни той.

Европейските съюзници уточняват броя на танковете

Столтенберг изтъкна, че обещаните на Киев танкове са в състояние значително да променят ситуацията. Сега съюзниците в НАТО уточняват точно какво количество германски танкове "Леопард" могат да заделят.

По данни от открити източници, на въоръжение в европейските страни има над 2000 танка "Леопард 2". Според украински военни, армията им се нуждае от няколкостотин танка за пробив на фронтовата линия.

"За да се промени нещо, на нас са ни нужни от 300 до 400 танка – това количество ще позволи да се променят правилата на играта", коментира пред Би Би Си Юрий Сак, съветник на украинския военен министър.

"Сега тази "танкова коалиция" се състои от различни държави и ние все още нямаме ясна представа колко танка имат и колко възнамеряват да ни прехвърлят. Но ние казахме на нашите партньори колко танка ни трябват. Ако искаме да спрем ракетния терор срещу Украйна, имаме нужда от оръжия, които ще ни позволят да победим Русия на бойното поле. Колкото по-скоро победим Русия със западни оръжия, толкова по-скоро можем да спрем ракетния терор и да възстановим мира", допълни той.

Представители на европейските страни казаха, че за доставянето на "Леопард"-ите в Украйна са необходими няколко месеца. Американските танкове пък ще бъдат предоставени в рамките на дългосрочната програма за подпомагане, те ще бъдат специално произведени, а няма да бъдат вадени от складовете. Предполага се, че доставката им ще се забави повече от година.

Британските танковете "Чалънджър" да са в Украйна до края на март

Великобритания се надява танковете "Чалънджър 2", които доставя на Украйна, да пристигнат там до края на март, каза днес Алекс Чолк, един от тримата държавни министри към британското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

По-рано този месец Великобритания заяви, че ще изпрати в Украйна 14 от своите основни бойни танкове заедно с допълнителна артилерийска поддръжка.

"Намерението е това да стане в края на март", каза държавният министър пред парламента в отговор на въпрос кога танковете ще пристигнат в Украйна.

Чолк заяви, че от този момент украинските сили интензивно ще се обучават как да работят с бойните машини и как да ги поддържат.

Украйна иска изтребители четвърто поколение

Зеленски отново повдигна въпроса за оборудването на украинските ВВС с по-технологични изтребители.

За това, че украинското правителство ще търси доставка на западни изтребители от четвърто поколение, като американския F-16, потвърди и Юрий Сак, съветник на министъра на отбраната на Украйна.

Следващото голямо препятствие ще бъдат изтребителите, каза той в интервю за Ройтерс.

"Ако ги получим, предимството на бойното поле ще бъде огромно [...] и не става дума само за F-16: имаме нужда от самолети от четвърто поколение."

"Първо не искаха да ни дадат тежка артилерия – после ни дадоха. После не искаха системи HIMARS – сега ни дадоха. Не искаха да ни дадат танкове, сега ни дават танкове . С изключение на ядрените оръжия - можем да получим всичко", добави Сак.

Много западни правителства обаче все още не са готови да доставят на Киев не само бойни самолети, но и нападателни оръжия като цяло.

Доставката на каквото и да е оръжие, способно да порази цели дълбоко в Русия, се смята за твърде рисковано - западните правителства се страхуват, че това ще провокира Русия и ще предизвика нов кръг от ескалация на конфликта с непредвидими последици, отбелязва Би Би Си.

Зеленски повтори отказа си от преговори с Путин

Украинският президент отново потвърди отказа си от преговори с Русия преди изтеглянето на руските войски от Украйна, съобщи ДПА.

Преговори биха били възможни само ако Русия изтегли военните си, признае грешката си и в Москва има ново правителство, заяви Зеленски пред британската телевизия Скай Нюз в интервю на украински и английски език, излъчено днес. Само тогава разговорите ще бъдат възможни, каза той.

Президентът вече забрани с указ в края на септември 2022 г. преговорите с руския президент Владимир Путин

Сега Зеленски подчерта, че среща с Путин няма смисъл.

"Те не искат да разговарят и това беше така още преди инвазията. Така реши президентът Путин", каза той.

Зеленски е убеден, че Украйна е само първата стъпка за Путин. Преди войната, каза той, е имало срещи с Путин. "Видях човек, който казваше едно, а после правеше друго", заяви украинският президент на английски език. "Кой е той сега? След пълномащабната инвазия за мен той е никой.", допълни Зеленски, визирайки Путин.

В интервюто Зеленски посочи, че руските войски нападат страната му, без да се взимат предвид жертвите. Освен това президентът призна, че украинските войски са подложени на натиск в Запорожката област в южната част на страната, както и в Източна Украйна.

Словакия ще запази танковете "Леопард"

Словакия не е готова да изпрати на Украйна своите танкове "Леопард", тъй като те заместват сега в словашките запаси бойните машини, които тя вече е изпратила на Украйна, предаде ДПА, като се позова на словашкия министър на отбраната Ярослав Над.

Споразумението, според което Германия ще достави на Словакия танкове "Леопард 2А4С", остава приложимо, каза Над днес за информационната агенция ТАСР.

Според договора един танк "Леопард" бе предоставен на Словакия миналия декември от тогавашния министър на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт, а още 14 танка ще бъдат доставени до края на тази година.

Доставката на тези танкове е част от така наречената система за кръгова размяна, ръководена от германското правителство, за индиректно предоставяне на оръжия на Украйна чрез съюзниците, припомня агенцията. Според тази система доставените от Германия танкове "Леопард" заместват бойните машини на пехотата, които Словакия вече е изпратила на Украйна. За да окаже допълнителна помощ на Украйна, Словакия е готова да обсъди и предоставянето на съветските танкове Т-72, но в замяна ще трябва да получи подходящ заместител на тези бойни машини, каза Над.

Танковете "Леопард" попълват мястото на бойните машини, които вече са изпратени на Украйна и затова те са необходими, добави той.

Ще се разреши ли реекспортът на швейцарски оръжия за Украйна

Парламентарна комисия в Швейцария препоръча да се отмени закон, който забранява на държавите да реекспортират швейцарски бронирани машини, оръжия и други военни материали за Украйна за нейната защита срещу Русия, като настоява, че тази стъпка няма да накърни неутралитета на страната, съобщи Асошиейтед прес.

Комисията по политиката за сигурност към долната камара на швейцарския парламент гласува с 14 на 11 гласа вчера за разрешаване на изключение за реекспорт при случаи, свързани с употреба на сила, която нарушава международното право, каквото е нахлуването на Русия в Украйна преди 11 месеца.

Придържането към концепцията за неутралитет е залегнало в швейцарската конституция. Гласуването в комисията на Националния съвет е само малка първа крачка и далеч не е сигурно, че правителството ще разреши подобно изключение.

"Мнозинството от комисията смята, че Швейцария трябва да даде своя принос към европейската сигурност, което изисква по-значителна помощ за Украйна", заявиха от комисията. "То също така вярва, че предложените изменения спазват закона за неутралитета, тъй като няма да позволят директен износ на военни материали за конфликтни зони, а ще включват само декларации от страните, купуващи швейцарски военни материали, в които те се задължават да не извършват реекспорт".

От началото на войната през февруари миналата година Швейцария е изправена пред дебати, които често предизвикват разногласия за това в каква степен страната би искала и би могла да вземе отношение по конфликта в Украйна. Досега най-съществените ѝ решения бяха свързани с това да застане зад Европейския съюз, когато става въпрос за икономически санкции, което само по себе си разедини швейцарската политика. Разрешенията за реекспорт на швейцарско оръжие за Украйна, да не говорим за директни доставки от Швейцария, не бяха обсъждани, припомня АП.

Русия обвини Запада в пряка и нарастваща намеса в Украйна

Русия днес заяви, че гледа на обещаната доставка на западни танкове за Украйна като на доказателство за нарастващо американско и европейско участие в конфликта, съобщи Ройтерс.

"Има постоянни изявления от европейските столици и Вашингтон, че изпращането на различни оръжейни системи на Украйна, включително танкове, по никакъв начин не означава участие на тези държави или на алианса във военните действия в Украйна", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

"Категорично не сме съгласни с това, а в Москва всичко, което алиансът и столиците, които споменах, правят, се разглежда като пряко участие в конфликта. Ние виждаме, че това се засилва", добави той.

"Ходът на специалната военна операция в Украйна показва, че САЩ и НАТО възнамеряват да продължат да полагат усилия да протакат този военен конфликт и са се превърнали в участници в него", заяви днес Николай Патрушев, близък съюзник на президента Владимир Путин и секретар на Съвета за сигурност. Агенция "Интерфакс" го цитира да казва, че "дори с края на "горещата фаза" на конфликта в Украйна англосаксонският свят няма да спре марионетната война срещу Русия и нейните съюзници."

Руските войски напредват към град Угледар

Магистралата Покровск-Угледар в така наречената Донецката народна република (ДНР) е прекъсната от руските сили. Новината съобщи Игор Кимаковски, съветник на назначения от Москва ръководител на ДНР Денис Пушилин, предаде ТАСС.

"Това, което мога да кажа ясно, е, че магистралата Покровск-Угледар вече е пресечена от нашите сили. А това, което лично чух, е, че има бой с леко стрелково оръжие", каза той в ефира на Първи канал.

По-рано Кимаковски заяви, че руските сили са се окопали в покрайнините на Угледар и продължават да се сражават с украинските въоръжени сили там. Друг съветник на Пушилин заяви, че установяването на контрол над Угледар от страна на руските сили ще позволи да се спрат доставките на боеприпаси за група от украинските въоръжени сили, която обстрелва Донецк.

Според Кимаковски сега главната задача на руските сили е "не да атакуват Угледар фронтално, а да го хванат в клещи, както това беше успешно направено край Соледар и се прави сега край Артьомовск". Той добави, че тази тактика досега е сработила.

Възможно е руските сили да провеждат спорадични и ограничени като участие на жива сила атаки, за да разпръснат и отвлекат вниманието на украинските сили и да създадат условия за започване на решителна настъпателна операция в Луганска област, посочи в своя оценка за ситуацията в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изследване на войната.

През последните няколко дни руските сили възобновиха настъпателните операции, а именно ограничени сухопътни атаки, в два основни сектора на фронта - в централната част на Запорожка област и в западната част на Донецка област. Украински официални лица отбелязват, че тези нападения се извършват от малки щурмови групи от 10 до 15 души и имат за цел да разрушат целостта на украинските отбранителни линии. Размерът и характерът на тези атаки обаче предполагат, че по-скоро става дума за атаки, които целят да отвлекат вниманието и да разстроят украинските сили в отделни райони на фронта, отколкото за съгласувани усилия за подновяване на настъпателните операции, допълват анализаторите от Института за изследване на войната.

mediapool.bg