Кламер БГ - Новини: Германия е събрала доказателства за военни престъпления в Украйна

Германия е събрала доказателства за военни престъпления в Украйна

Война в Украйна

|
Съб, 04 Фев 2023г. 16:52ч.
Германия е събрала доказателства за военни престъпления в Украйна

Сн. ЕПА/БГНЕС

Германия съобщи, че е събрала доказателства за военни престъпления в Украйна, съобщи главният прокурор на Федералния върховен съд Петер Франк.

Той призова за организиране на съдебен процес на международно равнище срещу извършителите на военни престъпления в Украйна.

"В момента се фокусираме върху масовите убийства в Буча или върху нападенията срещу украинската гражданска инфраструктура", каза Франк пред вестник "Велт ам Зонтаг", цитиран от БНР.

Германия започва да събира доказателства през март 2022 г., за да повдигне обвинение за евентуални военни престъпления, включително чрез интервюиране на украински бежанци и анализ на публично достъпна информация, каза Франк, като добави, че германските прокурори все още не разследват конкретни лица.

Но прокуратурата вече се подготвя за евентуално последващо съдебно дело - било то в Германия, било то с чуждестранни партньори пред международен съд, посочва още той.

На този фон продължават военните действия в Украйна в различни региони. Русия отново обстрелва с ракети много райони на страната, а украинските сили съобщиха, че са нанесли тежки загуби на руснаците в Донецк.

Президентът Володимир Зеленски поднови призивите си Украйна да бъде приета възможно най-бързо в Европейския съюз и поиска още оръжия от Запада.

Руските сили продължават ракетните удари

Във всички региони на Украйна в събота бе обявена въздушна тревога, което означава заплаха от ракетни удари.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи тази сутрин, че руските войски продължават настъпателните действия в районите на Лиман, Бахмут, Авдеевка и Новопавловск.

Съобщава се и за ракетни удари през изминалото денонощие в Харковска и Николаевска област, както и за жертви сред цивилното население.

Киев: Руснаците претърпяха нови тежки загуби

Украинските сили са ударили бази на руските войски в окупирана територия най-малко осем пъти през изминалия ден, докато руските войски претърпяха "тежки загуби" при продължаваща офанзива близо до Лиман, Бахмут, Авдиевка и Новопавливка в Донецк, съобщи във "Фейсбук" украинският военен щаб, предаде Блумбърг.

През последното денонощие руските сили са нанесли 20 въздушни и три ракетни удара, включително по гражданска инфраструктура в Харковска и Николаевска области.

Властите в Кремъл възобновиха евакуацията на жители от окупираните райони на Украйна, съобщиха още от военния щаб.

Двама цивилни са били убити в Торецк и Бахмут през последните 24 часа, а 14 души са ранени, според Павло Кириленко, ръководител на военната администрация на региона.

mediapool.bg