Кламер БГ - Новини: ЧВК "Вагнер" започва нова вълна на вербовка по руските затвори

ЧВК "Вагнер" започва нова вълна на вербовка по руските затвори

Война в Украйна

|
Пон, 06 Фев 2023г. 18:44ч.
ЧВК "Вагнер" започва нова вълна на вербовка по руските затвори

ЧВК

Частната военна компания "Вагнер" е започнала нова кампания по набиране на осъдени в руските затвори, които да бъдат изпратени на фронта в Украйна. Както отбелязва

независимият сайт "Медиазона", този път вербовката върви по-трудно отколкото първия път, тъй като все по-малко затворници са склонни да отидат на война.

Представителите на "Вагнер" посещават затворите, от които вече са успели да вземат хора през лятото и есента. Но основателят на наемническата армия Евгений Пригожин вече не ходи лично да агитира затворници, а изпраща свои подчинени.

Първия път пристигнаха в началото на октомври, а на 23 октомври от затвора заминаха над 300 души. Втория път дойдоха в края на декември, а на 6 януари заминаха 20 човека, разказва затворник от Урал, цитиран от "Медиазона".

Сред самите затворници се е променило отношението и към перспективата да се отиде на война. Първоначално те са били готови да отидат на фронта срещу помилване, но новините и разговорите с новобранците ги разубедили, че е възможно да се върнат живи. Според събеседника на "Медиазона" досегашните методи за убеждаване на "вагнеровците" вече не действат върху затворниците.

Представителят на "Вагнер" е разказвал на осъдените, че сега се освобождава предишният набор затворници, които са заминали в Украйна и е нужна замяна с нови попълнения. Затворник е задал въпроса: "Колко процента живи са останали сред нашите, които заминаха?"Тогава представителят на "Вагнер" започнал да заеква и не успял да обясни нищо, дори не довършил речта си, твърди източникът на "Медиазона".

В разговорите открито се намеква "за чукове" – след публикуването на видео с екзекуцията на наемник от "Вагнер", заподозрян в измяна.

В опит да върнат доверието към наемническата армия, близки на Пригожин медии започнаха да разказват за затворници, които успешно са се върнали на свобода след половин година война и да публикуват интервюта с тях. Все още обаче е неясно дали бившите наемници действително са свободни да живеят като нормални хора.

mediapool.bg