Кламер БГ - Новини: В Русия за първи път национализираха голямо предприятие по донос

В Русия за първи път национализираха голямо предприятие по донос

Война в Украйна

|
Пет, 03 Ноем 2023г. 13:33ч.
В Русия за първи път национализираха голямо предприятие по донос

В Русия за първи път национализираха голямо предприятие по донос

Ленинският районен съд на руския град Курск удовлетвори иска на Генералната прокуратура и конфискува сладкарската фабрика на АО "Конти-Рус" в полза на държавата, съобщи телеграм каналът на съда, цитиран от The Moscow Times.

Акциите на предприятието и три други свързани компании бяха прехвърлени в собственост на държавата на основание, че техните собственици "дискредитират руските въоръжени сили, а също така предприемат активни стъпки за финансова подкрепа на въоръжените сили на Украйна“, отбеляза съдът.

Конти-Рус беше част от украинската група Конти, която произвежда сладкарски изделия. Според "Комерсант" акциите на компанията са принадлежали на украински граждани, включително Татяна Ахметова-Айдарова, племенница на украинския милиардер Ринат Ахметов, и партньори на бизнесмена.

В иска на Генералната прокуратура бяха десет души, осем от които с чуждо гражданство, както и шест организации, включително две юридически лица, регистрирани в Кипър и Вирджинските острови. Сред обвиняемите бяха самият Ахметов, бившият вицепремиер на Украйна Борис Колесников и др.

При това повод за иска е станал донос на "социалния активист“ Виталий Бородин. "Обърнах се към Генералната прокуратура на Руската федерация с молба да проверя тази компания за финансиране на Въоръжените сили на Украйна. Украински олигарси са свързани с тази компания – Борис Колесников и Ринат Ахметов“, каза Бородин.

Преди това той пише доноси срещу поп звезди, артисти и политици, включително Алла Пугачева, Лайма Вайкуле, Лия Ахеджакова, Данила Козловски, Алексей Навални, Валерий Меладзе и др.

В края на септември ръководителят на Генералната прокуратура Игор Краснов докладва на руския президент Владимир Путин, че неговото ведомство по съдебен път търси връщането на важни предприятия и изгубена държавна собственост под държавен контрол. Според него прокуратурата действа "отчитайки геополитическата обстановка“ и "външната обстановка“, а мерките за реагиране са насочени към икономическото развитие на страната.

От началото на 2022 г. Генералната прокуратура е завела 22 дела за отнемане на фирми от частни собственици, изчисли Иля Шуманов, директор на Transparency International - Русия. Те се отнасяха до изземване на стратегически активи от чуждестранни собственици и бизнесмени с двойно гражданство, както и конфискация на имущество от настоящи и бивши политици и служители. Според Шуманов общата стойност на иззетите активи е 5 млрд. долара.

mediapool.bg