Кламер БГ - Новини: Зеленски назначи нов командир на украинските специални части

Зеленски назначи нов командир на украинските специални части

Война в Украйна

|
Съб, 04 Ноем 2023г. 12:53ч.
Зеленски назначи нов командир на украинските специални части

Зеленски назначи нов командир на украинските специални части

Украинският президент Володимир Зеленски назначи нов командир на специалните армейски части, които провеждат операциите в контролирани от Русия украински територии

Зеленски каза в нощното си обръщение, че полковник Серхий Лупанчук е новия ръководител на специалните части и го описа като "опитен офицер и правилния човек в командването".

Президентът коментира, че досегашният началник генерал-майор.Виктор Хоренко, който ръководеше спецчастите от юли 2022 г., ще продължи да изпълнява “задачи“ в рамките на дирекция "Разузнаване" на Министерството на отбраната.

Зеленски не даде повече обяснения за промяната, докато Хоренко коментира, че не знае нищо за смяната.

"Аз лично не знам причините.Мога само да кажа, че научих за това от медиите", каза Хоренко пред новинарския сайт "Украинска правда".

"Говорих с главнокомандващия (генерал Валерий Залужний), който също не успя да го обясни.Не разбирам какво се случи", допълва Лупанчук.

Смята се, че специалните части стоят зад най-сложните операции, които украинската армия е провеждала в районите под руски контрол и по-специално в Крим.

Специалните сили отговарят за военни, информационни и психологически операции, както и за организиране на съпротивата в окупираните територии.Тази седмица Зеленски похвали украинската армия за намаляването на военната сила на Москва в Черно море чрез засилени въздушни и морски атаки с дронове срещу руски военни цели.

Президентът отхвърля западните критики, че контранастъплението на Украйна, започнало през юни, се развива твърде бавно.В същото време главнокомандващият Залужний обяви в есе, публикувано в списание The Economist тази седмица, че войната е навлязла във фаза на изтощение, което е в полза на Москва.

mediapool.bg