Кламер БГ - Новини: Броят на руснаците, влезли в ЕС, рязко се е увеличил

Броят на руснаците, влезли в ЕС, рязко се е увеличил

Война в Украйна

|
Ср, 28 Септ 2022г. 08:34ч.
Броят на руснаците, влезли в ЕС, рязко се е увеличил

Броят на руснаците, влезли в ЕС, рязко се е увеличил

Броят на руснаците, които влизат в ЕС, рязко се е повишил след обявената от Москва частична мобилизация, съобщи европейската гранична служба Фронтекс, цитирана от Ройтерс.

Очакването е нелегалните пресичания на границите да се увеличат, ако Русия реши да затвори границитеси за потенциални наборни войници.

"През миналата седмица близо 66 000 руски граждани са влезли в ЕС, което представлява ръст от над 30 процента спрямо предходните седем дни. Повечето от тях са пристигнали от Финландия и Естония", се казва в съобщението на Фронтекс.

Само през последните четири дни във Финландия са пристигнали 30 000 руснаци.

На този фон Латвия въведе извънредно положение в регион, който граничи с Русия в отговор на обявената от Москва частична мобилизация на резервисти за участие в бойните действия в Украйна, предаде Ройтерс.

Извънредното положение позволява достъп до допълнителни ресурси за защита на границата, в случай че повече хора се опитват да влязат в балтийската република от Русия.

Считано от 28 септември, специалният режим ще е в сила три месеца в няколко района в Източна Латвия, включително на граничните пропускателни пунктове на летища и железопътни гари.

Правителството в Рига затвори граничния пункт Педедзе, за да намали допълнително притока на руски граждани. Освен това на граничната охрана беше наредено да засили наблюдението в региона.

Латвийското вътрешно ведомство каза, че ситуацията по латвийско-руската граница е спокойна и е под контрол. Но с обявяването на мобилизация броят на руски граждани, които искат да напуснат Русия, значително е нараснал. Затова има риск, че броят на нелегалните мигранти също може да скочи, отбелязва вътрешното министерство.

В отговор на руската война срещу Украйна Латвия, Литва, Естония и Полша неотдавна спряха влизането на много хора от съседна Русия, дори и такива с валидни шенгенски визи.

mediapool.bg