Кламер БГ - Новини: Военният министър обсъди с новия американски посланик Украйна и модернизацията на армията

Военният министър обсъди с новия американски посланик Украйна и модернизацията на армията

България

|
Четв, 20 Апр 2023г. 12:34ч.
Военният министър обсъди с новия американски посланик Украйна и модернизацията на армията

Кенет Мертен и Димитър Стоянов в сградата на военното министерство, сн. МО

Служебният военен министър Димитър Стоянов и посланикът на САЩ Н.Пр. Кенет Мертен са обсъдили модернизацията на армията и помощта на България за Украйна.

Стоянов е представил някои от основните проекти за модернизация на Българската армия - придобиването на самолетите F-16, проекта за бойна машина за пехотата, за 3D радарите и зенитно-ракетните комплекси, съобщиха от пресцентъра на МО.

На срещата са били обсъдени още индустриалното сътрудничество между двете държави, бойната група на НАТО, на която България е страна-домакин, участието в общи учения. Обсъдена e била хуманитарната, военно-техническа и военна помощ, която България предостави на Украйна в изпълнение на трите решения на Народното събрание от 2022 година.

Посланик Мертен заявил, че САЩ оценяват високо помощта, която страната ни е оказала на Украйна.

Президентът Румен Радев и назначеното от него служебно правителство, обаче, останаха изолирани в ЕС и НАТО с публичния си отказ от директна военна помощ за Киев.

Още по темата:

Радев все повече изолира България в ЕС и НАТО

"България и САЩ са съюзници в НАТО и развиват стратегическо партньорство, обединени от общи ценности и приоритети. Ние работим непрекъснато за надграждане на това партньорство във всяка една сфера в областта на отбраната“, заявил министърът на отбраната Димитър Стоянов.

"За мен е чест да бъда посланик в държава като България, която е ценен съюзник, партньор и приятел на САЩ. Ние наистина споделяме важни общи ценности“, казал посланик Мертен.

"Основната задача пред нас като служебен кабинет е работата по модернизацията на Българската армия. Заедно с военната експертиза постигнахме доста в последните девет месеца“, казал още министърът на отбраната.

Министър Стоянов е представил и усилията на неговия екип да гарантира охраната на въздушното пространство от българските Военновъздушни сили до средата на 2025 г., когато се очаква да пристигнат първите самолети F-16.

В срещата са участвали зам.-министрите Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на политическия кабинет на министъра Владко Владов, както и заместник-ръководителят на посолството на САЩ Андреа Брулет-Родригес, аташето по отбрана полковник Пол Сиболд и вторият секретар Патриша Вендъруол.

mediapool.bg