Кламер БГ - Новини: Военните готови да дарят на София гората до Западен парк

Военните готови да дарят на София гората до Западен парк

България

|
Четв, 18 Март 2021г. 14:40ч.
Военните готови да дарят на София гората до Западен парк

След като общинските съветници от "Демократична България" алармираха, че съдбата на 85 дка гора до Западен парк в столицата е заложена на карта, Министерство на отбраната официално обяви, че при интерес е готово да я даде за безвъзмездно ползване на София.

Развръзката по скандала дойде след среща между зам.-министъра на отбраната Анатолий Величков, кмета на район "Красна поляна" в Столична община Иван Чакъров, общинския съветник Карлос Контрера и Христо Гаджев, член на комисията по отбрана в Народното събрание.

"Няма пречки при заявен интерес от страна на Столична община и постъпило искане в Министерството на отбраната тези два имота от графика да бъдат предоставени по съответния законов ред", съобщи Министерство на отбраната.

Още в понеделник общинските съветници от "Демократична България" Тома Белев и Марта Георгиева внесоха предложение в Столичния общински съвет общината да поиска от правителството безвъзмездно стопанисване на двата масива с обща площ 85 дка.

От ведомството на Красимир Каракачанов уточниха, че списъкът с имоти с отпаднала необходимост, сред които са и двата масави гора с обща площ 85 дка, дава възможност за разпоредителни действия през съответната година с имотите чрез тръжни процедури за продажба, безвъзмездно предоставяне на общински администрации, учредяване на отстъпено право на строеж и апорти в капитала на търговските дружества на министерството.

Оттам уточняват, че общо за периода 2016-2020 г. безвъзмездно предоставените имоти на общини, ведомства и областни управи са 95.

За сравнение, продадените за същия период имоти са 94. "Може да се направи изводът, че продажбите не са приоритет, а първо се удовлетворяват нуждите на държавните и общинските структури", казват от Министерство на отбраната.

Двата имота, с обща площ 85 дка гора, многократно са били публикувани в сайта на Министерството на отбраната през 2012 г., 2013 г., 2014 г., 2015 г. и 2016 г. "В този период е проявяван интерес за предоставяне на имотите от юридически лица с нестопанска цел, но впоследствие те са се отказвали. Съгласно предвижданията на Общия устройствен план на Столична община имотите попадат в устройствена категория "зона на градски паркове и градини", уточняват още от МО.

Това значи, че в имота се допуска ограничено застрояване (със сгради или съоръжения за отдих), като е задължително да се поддържа минимална озеленена площ 85% и максимална плътност на застрояване 1%.

mediapool.bg