Кламер БГ - Новини: Водената от Урсула фон дер Лайен ЕК отчете първите си 100 дни

Водената от Урсула фон дер Лайен ЕК отчете първите си 100 дни

Европа

|
Пет, 06 Март 2020г. 14:00ч.
Водената от Урсула фон дер Лайен ЕК отчете първите си 100 дни

Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен отчете в петък свършеното за първите 100 дни от своето управление, започнало на 1 декември миналата година, предаде БТА в петък от Брюксел.

Сред основните усилия на ЕК дотук са направените предложения, свързани с опазването на околната среда. Комисията първо предложи т. нар. Зелена сделка - инвестиционен план, с който се очаква да бъдат привлечени около 1 трилион евро за "изчистването" на икономиката.

Едновременно с това ЕК предложи да бъде създаден фонд за справедлив енергиен преход, който да помогне на най-уязвимите граждани и дружества.

Комисията представи предложение за допълване на законодателството за опазване на околната среда (т. нар. Закон за климата), според което целите за намаляване на замърсяването следва да бъдат удвоени в следващите 10 години. ЕК предложи да следи дали държавите се отклоняват от тези цели, но остави възможността за оправдани отклонения.

В следващите месеци ЕК предприема обществено допитване, за да установи какво предлагат гражданите за намаляване на замърсяването и по въпроса с енергийния преход. Инициативата бе наречена "Европейски пакт за климата" и продължава онлайн до края на май.

В отчета се добавя, че в последните месеци са били направени също предложения за въвеждането на минимална заплата във всяка от държавите в ЕС, както и за промяна на условията на преговорите за присъединяване към Общността. ЕК отчита също започналите преговори за бъдещите отношения с Великобритания.

Поставяме добро начало, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в изявление, цитирано от пресслужбата на комисията.

В изготвен от ЕК списък се посочват непосредствено предстоящите задачи, сред които са представянето на предложения за нови правила за отговорността на онлайн платформите; за изкуствения интелект; за общи изисквания за цифровата самоличност на хората и дружествата; за киберзащита на важни съоръжения. Подготвят се също промени в правилата за работата на земеделците, както и за производството с чисти суровини.

Комисията изразява готовност за начало на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания. ЕК пояснява, че разширяването със Запазните Балкани остава сред приоритетите на мандата.

mediapool.bg