Кламер БГ - Новини: ЕС осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели

ЕС осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели

Европа

|
Пет, 06 Март 2020г. 16:10ч.
ЕС осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели

Решението на Турция да отвори границата си с Гърция за мигранти, пренебрегвайки споразумението за миграцията с ЕС от 2016 г., е неприемливо и всякакъв подобен политически натиск ще бъде отхвърлен. Това се казва в декларация, приета на извънредната среща на външните министри на ЕС днес в Загреб, съобщи Ройтерс.

"ЕС отново подчертава сериозното си безпокойство от ситуацията на гръцко-турската граница и категорично отхвърля използването на миграционния натиск от Турция за политически цели", се казва в декларацията.

"Ситуацията на външните граници на ЕС е неприемлива. Мигрантите не трябва да бъдат насърчавани да се опитват да преминават границата незаконно по суша или по вода", се посочва в документа.

От българска страна на заседанието в Загреб участва заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Министрите приеха съвместно заявление на 27-те държави членки, в което се изразява пълна солидарност с Гърция, България и Кипър и готовност за допълнителна подкрепа за охрана на външните граници на съюза, съобщават от външното министерство в София.

Европейският съюз ще организира донорска конференция за Сирия в Брюксел на 29 и 30 юни, за да събере средства за жертвите на продължаващата от девет години война и съседните страни, съобщи след заседанието върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс. Той уточни, че правителствата, замесени в конфликта, ще бъдат поканени на конференцията, визирайки Турция и Русия.

ЕС възприема хуманитарната ситуация като приоритет. Европейската комисия заделя допълнително 60 милиона евро за хуманитарна помощ за Северозападна Сирия, в това число за граничните райони, и планира да увеличи помощта за цивилното население, се казва в изявлението на европейските външни министри в Загреб.

Министрите посочват, че всички участници в конфликта в Идлиб трябва незабавно и изцяло да изпълнят условията по споразумението за прекратяване на огъня, постигнато вчера в Москва, и обвиняват Москва и Дамаск, че са влошили хуманитарната ситуация в Сирия. "Настъплението на сирийския режим и неговите привърженици, включително Русия, предизвика безкрайно човешко страдание и доведе до по-голяма хуманитарна криза, отколкото в началото на конфликта в Сирия", посочиха още външните министри в изявлението от срещата.

Въпреки че в Идлиб присъстват признати от ООН терористични организации, ЕС смята, че този факт не оправдава разрушаването на обекти на гражданската инфраструктура, включително училища и болници, от страна на сирийския режим и неговите съюзници. В изявлението си външните министри призовават да бъде търсена отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Европейският съюз очаква от Турция пълно придържане към споразумението за борба с миграцията, което бе сключено между Брюксел и Анкара през март 2016 г., се казва още в изявлението от извънредната среща в Загреб. Споразумението дава видими резултати, включително благодарение на подкрепата за значителните усилия на Турция да приеме мигранти и бежанци. Както ЕС, така и Турция имат интерес от продължаването на това сътрудничество, посочват външните министри от съюза.

mediapool.bg