Кламер БГ - Новини: Влак едва не прегази двама от протестиращите срещу добива на въглища в Германия

Влак едва не прегази двама от протестиращите срещу добива на въглища в Германия

Европа

|
Пон, 29 Окт 2018г. 16:14ч.
Влак едва не прегази двама от протестиращите срещу добива на въглища в Германия

Трагедия бе избегната в последния момент при протеста срещу добива на въглища в Германия, когато двама от протестиращите се бяха завързали за релсите на влака, а машинистът ударил аварийните спирачки, за да спре, предаде ДПА.

Влаковата композиция замалко щяла да прегази двамата демонстранти в късния неделен следобед, но машинистът успял да спре влака на 10 метра от тях, каза днес сутринта говорителят на полицията.

Машинистът е изпаднал в шок след инцидента.

Полицията е задържала поне 40 души, които са участвали в протеста до релсовия път, близо до гората Хамбах, където германският енергиен гигант Ер Ве Е (RWE) разчиства терена за разширяването на рудника за лигнитни въглища.

Активистите блокираха противоречивата мина за лигнитни или кафяви въглища в събота, като заеха железопътната линия, която свързва мината с фабриките.

Ер Ве Е иска да разчисти 100 хектара от останалите 200 хектара от историческите гори, за да добива повече въглища. Тя твърди, че електроцентралите й трябва да продължат да работят.

Екоактивистите успяха да спрат временно сечта със съдебно решение, тъй като местността е обитавана от защитени видове прилепи.

Това не спря протестите, които сега са насочени към окончателното прекратяване на добива на лигнитни въглища, които отделят парникови газове при изгаряне.

mediapool.bg