Кламер БГ - Новини: И лидерът на шведските социалдемократи се отказа да състави правителство

И лидерът на шведските социалдемократи се отказа да състави правителство

Европа

|
Пон, 29 Окт 2018г. 16:25ч.
И лидерът на шведските социалдемократи се отказа да състави правителство

Лидерът на Шведската социалдемократическа работническа партия Стефан Льовен се отказа от опита си да състави правителство, предаде Ройтерс в понеделник.

Така Швеция остава без ясен кандидат за министър-председател, близо два месеца след парламентарните избори, които не излъчиха категоричен победител.

Льовен получи мандат да състави правителство на 15 октомври. Той е премиер на временно правителство, след като загуби вот на доверие на 25 септември.

"В светлината на отговорите, които получих досега, в настоящата ситуация за мен не съществува възможност да съставя правителство, което парламентът да одобри", каза Льовен пред репортери след срещата си с председателя на Риксдага (парламента) Андреас Норлен.

Лидерът на десноцентристкия опозиционен Алианс също безуспешно се опита да сформира кабинет след изборите на 9 септември.

Нито един от двата традиционни партийни блока - червено-зеления - на социалдемократи, леви и зелени - и четирипартийния десноцентристки - не получи достатъчно гласове в 349-членния парламент, за да разполага с мнозинство. Разликата между тях е само един мандат - 144 за червено-зелената коалиция срещу 143 за десноцентристите.

Нито един от двата блока не желае да влезе в коалиция със спечелилата 62 мандата националистическа антиимигрантска партия "Шведски демократи".

Ръководителят на "Шведски демократи" Пер Ими Окесон по-рано заяви, че е отворен за диалог с десните, но ще гласува срещу правителство, което не е готово за преговори с неговата партия, включително и срещу консервативния лидер на Умерената коалиционна партия Улф Кристенсон.

Кристенсон първи направи опит да състави правителство, но в средата на октомври се отказа, последван сега от Льовен.

Председателят на парламента има право да даде четири последователни мандата за съставяне на правителство. В случай на неуспех, ще бъдат насрочени нови избори.

mediapool.bg