Кламер БГ - Новини: Владимир Путин иска незабавни преговори с НАТО за сигурността на Русия

Владимир Путин иска незабавни преговори с НАТО за сигурността на Русия

Свят

|
Вт, 14 Дек 2021г. 18:34ч.
Владимир Путин иска незабавни преговори с НАТО за сигурността на Русия

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин призова днес за незабавни преговори с НАТО и САЩ за предоставяне на Русия на гаранции за сигурността й на фона на напрежението около Украйна, съобщи Кремъл в комюнике, цитирано от Франс прес.

"Владимир Путин изтъкна необходимостта от незабавно започване на преговори със САЩ и НАТО за дефиниране на правни гаранции за сигурността на страната ни, така че да се изключи бъдещо разширяване на Алианса на Изток и разполагане в Украйна и други съседни държави на оръжейни системи, застрашаващи Русия", се посочва в текста.

Комюникето бе публикувано от Кремъл след разговор на руския президент с финландския му колега Саули Нинистьо.

Финландия е традиционен посредник между Русия и западните й съперници.

На видеоконферентния си разговор в началото на месеца с американския президент Джо Байдън Путин поиска юридически гаранции, изключващи всякакво ново разширяване на НАТО. Москва смята, че Западът е нарушил обещанията си, дадени след разпадането на СССР, като е приел в алианса страни от Източна Европа и бившия СССР.

Русия смята евентуално присъединяване на Киев към отбранителния съюз за линия, която не трябва да се пресича. Москва вече анексира украинския полуостров Крим в отговор на прозападната революция през 2014 г., отбелязва АФП. В момента Западът подозира, че Москва се готви за нова инвазия срещу Украйна и разполага значителни сили на общата им граница. Кремъл отхвърля тези обвинения и заявява, че самата Русия е заплашена от НАТО. Алиансът предоставя оръжия на Киев и разполага все повече военновъздушни и военноморски сили в района на Черно море.

Освен това Путин обвини отново украинските власти, че нарушават споразуменията от Минск, които включват пътна карта за мир в Източна Украйна (Донбас). Киев води от близо осем години борба с проруските сепаратисти там, които според мнозина са ръководени от Кремъл.

"Руският президент подчерта специално, че украинските власти в нарушение на минското споразумение очевидно залагат на силата, като използват тежки оръжия и бойни дронове в Донбас", заяви Кремъл.

mediapool.bg