Кламер БГ - Новини: Жертвите на експлозията в турска мина достигнаха 41 души (обновена)

Жертвите на експлозията в турска мина достигнаха 41 души (обновена)

Свят

|
Съб, 15 Окт 2022г. 22:50ч.
Жертвите на експлозията в турска мина достигнаха 41 души (обновена)

Жертвите на експлозията в турска мина достигнаха 41 души (обновена)

Броят на жертвите на експлозията във въглищна мина в северозападния турски окръг Бартън достигна 41 души, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който пристигна на мястото на инцидентая.

Извадено е тялото на последния от блокираните под земята миньори. По-рано властите съобщиха, че 15 работници се намират под земята и спасителни екипи се опитват да достигнат до тях.

Ранени са 11 души, няколко от които са в тежко състояние. Транспортирани са в болници в Истанбул и в Бартън. Един от ранените вече е вече е изписан.

"На заседание на нашия кабинет незабавно ще определим помощта и подкрепата, която трябва да окажем като държава, и ще предприемем съответните стъпки", каза още Ердоган.

Републиканската прокуратура в Бартън е започнала разследване на причините, което се провежда от трима републикански прокурори.

Междувременно стана известно, че ръководството на въглищната мина в Амасра е било предупредено още през 2019 г. за риск от внезапно изхвърляне на газ и експлозия.

Това посочи депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия от град Зонгулдаг Дениз Явузйълмаз в профила си в социалните мрежи.

Той публикува извадка от одитен доклад на Сметната палата от 2019 г., в който се посочва, че натрупването на газ е достигнало на дълбочина 300 метра и се увеличава опасността от експлозия и пожар, както и че се препоръчва да бъдат взети необходимите мерки.

Взривът в мината в Амасра, която е на подчинение на Дирекцията за каменни въглища на Турция, избухна вчера около 18 часа, на дълбочина 300 метра под земята.

В изявление пред ТРТ относно причината за експлозията министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви, че според предварителните проучвания вероятната причина е натрупването на газ гризу, който е причинил експлозията.

Другата версия, която бе тиражирана по-рано от правителствената служба за реакции при бедствия и аварии, е, че експлозията е била предизвикана от трансформатор.

Твърди се, че по време на експлозията в мината са се намирали 110 работници.

През последните години имаше редица тежки инциденти в рудници в различни части на Турция. През май 2014 г. във въгледобивна мина в Сома, Западна Турция, при експлозия загинаха 301 служители.

mediapool.bg