Кламер БГ - Новини: Обрат: Мъск обяви, че ще продължи да финансира интернета за Украйна

Обрат: Мъск обяви, че ще продължи да финансира интернета за Украйна

Свят

|
Нед, 16 Окт 2022г. 11:33ч.
Обрат: Мъск обяви, че ще продължи да финансира интернета за Украйна

Обрат: Мъск обяви, че ще продължи да финансира интернета за Украйна

Илон Мъск заяви късно вечерта в събота, че неговата ракетна компания SpaceX (“СпейсЕкс”) ще продължи да финансира своята интернет услуга Starlink (“Старлинк”) в Украйна, само ден след като бе казал, че не може да си позволи да продължи да го прави, защото губи пари, предадоха световните агенции.

Мъск написа в Туитър: „по дяволите… въпреки че „Старлинк“ продължава да губи пари, а други компании получават милиарди от доларите на данъкоплатците, ние просто ще продължим да финансираме безплатно правителството на Украйна“.

Преди два дни CNN предаде, че Мъск е написал писмо до Пентагона, в което заявява, че ще прекрати да предоставя безплатния интернет за Украйна чрез своите сателити.

“За неопределен период от време не сме в състояние да продължим да предоставяме на Украйна терминали Starlink или да плащаме за експлоатацията на съществуващи терминали“, цитира CNN текста на писмо, което директорът по държавните поръчки на SpaceX е изпратил през септември до Пентагона.

Именно от документите, дадени заедно с писмото на Пентагона, стана ясно, че през юли е отправено искане до Мъск от командващия украинската армия генерал Валери Залужни, за още почти 8000 терминала Starlink.

На свой ред SpaceX поиска от министерството на отбраната на САЩ да плати доставката на допълнителни терминали Starlink за Киев, както и да финансира работата на системата в интерес на украинските власти и военните. За целта бе поискано отпускане на 124 млн. долара чрез Пентагона до края на тази година.

Засега не е ясно дали заявката на Мъск да продължи да финансира интернета за Украйна е искрено или е израз на сарказъм, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg