Кламер БГ - Новини: Вечният декан на Факултета по обществено здраве в МУ предложен за орден “Кирил и Методий“

Вечният декан на Факултета по обществено здраве в МУ предложен за орден “Кирил и Методий“

България

|
Ср, 02 Ян 2019г. 15:59ч.
Вечният декан на Факултета по обществено здраве в МУ предложен за орден “Кирил и Методий“

Министерският съвет предлага на президента да издаде указ за награждаване на проф. д-р Цекомир Воденичаров с орден “Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие “за значимия му принос в областта на медицинската наука и в утвърждаването на факултетите по обществено здраве в системата на висшето образование в България“, съобщиха от правителствената пресслужба.

През 2001 г. проф. д-р Воденичаров е избран за Декан на създадения от него Факултет по обществено здраве към Медицински университет - София, където въвежда и утвърждава теорията и практиката на новото обществено здраве в България. По негова инициатива е подпомогнат процесът по създаването и на други факултети по обществено здраве в страната.

“Автор е на повече от 300 публикации и 12 монографии. Под научното му ръководство през годините защитават докторски дисертации и дипломни работи стотици утвърдени през годините здравни политици и мениджъри“, припомнят от МС.

Като дългогодишен декан на Факултета по обществено здраве Воденичаров действително има принос към произвеждането на редица политици и здравни мениджъри в професори и доценти.

С негови рецензии професури защитават деканът на Медицинския факултет на Софийския университет и директор на болница “Лозенец“ Любомир Спасов, бившата шефка на агенция “Медицински одит“ Златица Петрова. Депутатът от ГЕРБ Лъчезар

Иванов пък успя да стане доцент в Медицинския факултет на СУ, отново с негова рецензия, след като първият му опит да защити в ръководения от Воденичаров факултет претърпя неуспех след скандал за плагиатство.

Дъщерята на Воденичаров пък успя едва 26-годишна да да стане доцент в ръководения от него факултет благодарение на жури, съставено от хора в преки или косвени зависимости от баща й, включително Любомир Спасов и Златица Петрова.

mediapool.bg