Кламер БГ - Новини: Президентът не спря новите правомощия на КПКОНПИ

Президентът не спря новите правомощия на КПКОНПИ

България

|
Ср, 02 Ян 2019г. 18:54ч.
Президентът не спря новите правомощия на КПКОНПИ

Президентът Румен Радев не е наложил вето върху промените, които дават възможност на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да извършва проверки и да води дела за конфискация на незаконно придобито имущество, дори ако съдът е оправдал обвинения от прокуратурата. Новите законови текстове ще бъдат публикувани в утрешния брой на Държавен вестник.

Текстовете бяха приети по спешност от управляващите, след като Върховният касационен съд (ВКС) излезе с тълкувателно решение, според което производствата на КПКОНПИ трябва да се прекратят, ако обвиняемият по наказателно дело е оправдан или прокурорското разследване срещу него е било спряно.

Решението засяга само отменения закон за отнемане на имущество. От КПКОНПИ обаче заявиха, че това ще доведе до провал на искове за общо над 20 млн. лв. Едно от делата, които трябваше да бъдат прекратени, е това срещу бившия зам.-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров, който бе оправдан по дело за укриване на данъци.

Веднага след излизането на тълкувателното решение председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов внесе законови поправки, според които КПКОНПИ може да внесе иск, дори ако обвиняем по дело е бил оправдан или разследването прекратено.

Така комисията няма да бъде обвързана с никакви срокове за проверка. С промените на Кирилов на практика се заобикаля решението на ВКС, което е задължително за всички съдилища.

mediapool.bg