Кламер БГ - Новини: Вече и американски изтребители охраняват българското небе

Вече и американски изтребители охраняват българското небе

България

|
Пет, 09 Септ 2016г. 14:17ч.
Вече и американски изтребители охраняват българското небе

Четири изтребителя "F-15" на ВВС на САЩ за първи път започнаха въздушно патрулиране над България съвместно с български "МиГ-29", съобщи командването на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

Целта на мисията е "осигуряване на неприкосновеността на въздушното пространство на съюзниците и усилване на въздушното патрулиране в рамките на мерките по поддържане на увереност сред източноевропейските съюзници на НАТО".

"В рамките на тази мисия самолетите на НАТО реагират на сигнали за бедствия на гражданската авиация, както и при неспазване от самолети на страни, не членуващи в НАТО, на международните правила при приближаване към въздушното пространство на НАТО", се посочва още в изявлението.

В учението, което ще продължи до 16 септември участват два изтребителя F15 заедно с МиГ 29. Те ще излитат от авиобаза "Граф Игнатиево" до Пловдив.

Съвместните мисии по охрана на въздушното пространство на страната ни ще се извършват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Военният министър Николай Ненчев съобщи по-рано, че все още продължават разговорите със САЩ и Полша за продължаване на съвместната охрана на българското небе.

Все още обаче няма постигнато конкретно споразумение.

mediapool.bg