Кламер БГ - Новини: Румяна Бъчварова: Eкспулсирането на Бююк е притеснително само "в човешки план"

Румяна Бъчварова: Eкспулсирането на Бююк е притеснително само "в човешки план"

България

|
Пет, 09 Септ 2016г. 14:20ч.
Румяна Бъчварова: Eкспулсирането на Бююк е притеснително само "в човешки план"

МВР действа в защита на обществената сигурност при експулсирането на Абдуллах Бююк на Турция, настоя вътрешният министър Румяна Бъчварова в петък по време на парламентарния контрол.

"Информацията, с която службите са разполагали, им е дала достатъчно основания да предприемат действията по предаването Абдуллах Бююк на турските власти, колкото и да притеснително това е в човешки план", допълни тя.

По думите й има надеждна информация, че в случая МВР в защита на сигурността на гражданите на страната. Вътрешният министър обясни, че Бююк не е прилаган подход, по-различен от този срещу други чужденци, които нямат основание да пребивават у нас.

По думите й той е бил наясно, че в България не се ползва със закрила. Бююк е започнал и в последствие е отказал процедура за получаване на статут на бежанец. Тя допълни, че турският гражданин е пребивавал у нас с невалиден документ за самоличност.

Според Бъчварова в случая е спазено и българското, и европейското законодателство.

Веднага след експулсирането заместник-главният секретар на МВР Георги Абаджиев изказа алтернативната си гледна точка към бъдещите проблеми на Бююк в Турция. Според него връщането на човека в Турция не само няма да му създаде грижи, но е един вид човешки жест на МВР към него.

"Изпращаме го в родната му страна, където е семейството му", обясни Абаджиев.

Правозащитниците и някои магистрати обаче смятат друго. Адвокат Михаил Екимджиев сравни случилото се с "мутренско отвличане", извършено от българската държава. Той коментира, че действията на българските власти напълно противоречат на Европейската конвенция за защита правата на човека.

Екимджиев обясни, че че Бююк е можело да бъде експулсиран във всяка друга държава, но не и в Турция. Правозащитникът напомни, че от Турция експулсираният гражданин няма как да упражни правото си да обжалва решението на българските власти да го предадат в ръцете на турската държава.

Бившият заместник-министър на правосъдието и настоящ наказателен съдия Петко Петков обясни, че експулсирането на Бююк е нещо като "държавен заговор". Според него български власти са нарушили Закона за чужденците, Закона за екстрадицията и Европейската конвенция за защита правата на човека.

mediapool.bg