Кламер БГ - Новини: Великобритания подкрепя двузонална двуобщностна федерация в Кипър

Великобритания подкрепя двузонална двуобщностна федерация в Кипър

Свят

|
Пет, 12 Март 2021г. 13:20ч.
Великобритания подкрепя двузонална двуобщностна федерация в Кипър

Обединеното кралство продължава твърдо да подкрепя решение на кипърския въпрос, основано на международно приетия модел на двузоналната двуобщностна федерация с политическа равнопоставеност и при параметрите, определени от резолюциите на Съвета на Европа, заявява британският премиер Борис Джонсън в интервю за гръцкия вестник "Та неа", цитирано от кипърското издание "Филелефтерос".

Същевременно Джонсън допълва, че тези параметри са доста широки и включват "серия от (възможни) решения". "Оставаме ангажирани да работим с партньорите си в региона и с Обединените нации, за да бъде намерено устойчиво решение на кипърския проблем", заяви британският премиер.

Великобритания е смятана за един от важните фактори на предстоящата петстранна неформална среща по кипърския въпрос в Женева в края на април, в която заедно с Турция и Гърция ще участва като една от страните-гарантки. На срещата ще бъдат представени още двете общности, на кипърските гърци и кипърските турци, както и ООН.

Запитан за опасенията, които изразяват кипърската и гръцката страна от позицията на Турция в Егейско море и в Източното Средиземноморие, Борис Джонсън отбелязва, че Великобритания следи отблизо събитията и изразява безпокойството си от отражението на последните действия върху стабилността на региона. "Приветствам проучвателните разговори между Гърция и Турция и насърчаваме всички страни да поставят за свой приоритет диалога и дипломацията", допълни Джонсън.

mediapool.bg