Кламер БГ - Новини: Руските власти преместиха Навални на неизвестно засега място

Руските власти преместиха Навални на неизвестно засега място

Свят

|
Пет, 12 Март 2021г. 15:20ч.
Руските власти преместиха Навални на неизвестно засега място

Руският опозиционер Алексей Навални е бил преместен от следствения изолатор "Колчугино" във Владимирска област на неизвестно засега място, съобщи днес адвокатът му Вадим Кобзоев, цитиран от Ройтерс.

"Пред следствения изолатор сме от рано тази сутрин. Сега ни съобщиха, че са го преместили от там. Къде и защо не ни отговарят. Все още не знаем къде се намира", заяви Кобзоев.

Адвокатът на Навални е видял за последно клиента си вчера.

Руска държавна комисия съобщи на 28 февруари, че предстои критикът на Кремъл да бъде изпратен в наказателна колония, където да изтърпи наказанието си, отбелязва Ройтерс.

Десетки западни страни, включително САЩ, междувременно призоваха днес Русия да освободи Навални. Те определиха вкарването на руския опозиционер в затвора като незаконно и настояха за разследване на предполагаемото му отравяне миналата година.

В изявление, прочетено от полския представител на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, тези държави посочват, че действията на руските власти срещу опозиционния лидер са "неприемливи и политически мотивирани".

Групата включва най-вече европейски страни, но и Австралия, Канада и Япония.

Критикът на Кремъл бе осъден на две години и половина затвор миналия месец заради това, че е нарушил условията за пускането си под гаранция по дело за финансови злоупотреби. Западът смята, че присъдата е политически мотивирана - нещо, което Русия отрича.

mediapool.bg