Кламер БГ - Новини: Васил Божков съди държавата заради изземването на античната му колекция

Васил Божков съди държавата заради изземването на античната му колекция

България

|
Четв, 28 Май 2020г. 12:16ч.
Васил Божков съди държавата заради изземването на античната му колекция

Укриващият се в Дубай Васил Божков съобщи, че е заведено дело пред международни правни институции за "незаконното изземване и неясната съдба" на предметите от колекцията му.

В съобщението си във Фейсбук

бизнесменът, който вече има задочно повдигнати 18 обвинения от българската прокуратура, не посочва къде е завел делото срещу държавата за античната му колекция.

Артефактите на Божков бяха изнесени от офиса му по нареждане на прокуратурата в началото на годината. Тогава от фондация "Тракия", която стопанисва колекцията, обявиха, че държавните органи направили опит да изземат ценни антични предмети в чували. Това беше отречено от Министерството на културата, което отговаря за опазването на историческото наследство.

През февруари от ведомството заявиха, че около 2700 предмета от колекцията не са регистрирани. Така и не стана ясно обаче дали това е закононарушение. Също така беше обявено, че частната колекция ще бъде преместена в Националния исторически музей по разпореждане на прокуратурата.

На 26 май през Фейсбук Божков съобщи, че ритон от иззетата му колекция е обявен за продажба.

Прокуратурата и Министерството на културата не коментираха изнесената информация от него. Вместо това на следващия ден държавното обвинение повдигана седем нови обвинения срещу Божков.

Сред тях са за подбудителство към четири убийства, както и за изнасилване.

Васил Божков се заканва лично да съди "главния прокурор Иван Гешев и всички длъжностни лица (чиновници, държавни служители и др.), отговорни за имуществените и неимуществените вреди, причинени от заграбването и увреждането на предметите от колекция "Васил Божков".

mediapool.bg