Кламер БГ - Новини: Прокуратурата няма да разследва Цветан Цветанов заради "Апартаментгейт"

Прокуратурата няма да разследва Цветан Цветанов заради "Апартаментгейт"

България

|
Четв, 28 Май 2020г. 12:47ч.
Прокуратурата няма да разследва Цветан Цветанов заради "Апартаментгейт"

Прокуратурата няма да разследва доскорошния заместник на Бойко Борисов – Цветан Цветанов, заради аферата "Апартаментгейт", която му коства всички постове в партията и напускането на парламента. Причината е, че не са събрани данни за извършени "корупционни и други престъпления от страна на Цветан Цветанов".

Това става ясно от постановление на Специализираната прокуратура за прекратяване на проверката по случая и отказ от образуване на досъдебно производство. Документът е подписан от прокурор Валентина Маджарова. Датата на постановлението е 17 февруари 2020 г. Документът става публично известен обаче едва на 27 май 2020 г. вечерта, след като е публикуван от неправителствената организация БОЕЦ, по чийто сигнал е образувана прокурорската проверка.

БОЕЦ сезира КПКОНПИ, ДАНС и прокуратурата на 20 март 2019 г. за случая с купения от Цветан Цветанов апартамент в нова сграда на "Артекс" в столичния квартал "Изток" на цени по-ниски от пазарните. Поводът за сигнала бяха публикации в сайта на "Свободна Европа", експертни коментари и анализи на "Антикорупционен фонд" както и последващи публикации на сайта "Биволъ" относно покупката на жилището за занижени цени и съмнения за незаконно получаване на разрешително за строеж на сградата на "Артекс" - "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Нейното строителство след скандала беше спряно.

Сигналът на БОЕЦ до прокуратурата и КПКОНПИ беше относно "съмнения за извършени престъпления – корупция, злоупотреба с власт, незаконно забогатяване, конфликт на интереси, търговия с власт, укриване на данъци,

данъчни и финансови престъпления както и други

престъпления

по чл. 283 и 304 от НК, както и участие в организирана престъпна група за данъчни и финансови престъпления

извършени от Цветан Цветанов -депутат в 44-то Народно събрание на Република България и

Мирянови – собственици фирма "Артекс Инженеринг 2000-5", както и други неустановени лица".

Цветанов твърдеше, че всичко е законно, няма корупция и злоупотреба с влияние, като това ще бъде доказано от компетентните органи. Той дори заяви, че няма кой да го накаже за "Апартаментгейт", защото не е извършил нищо нередно. Това ядоса премиера Бойко Борисов, който заяви, че "може да го накаже Господ, могат да го накажат хората, мога да го накажа и аз".

Аферата "Апаратментгейт" коства политическата кариера на Цветан Цветанов в управляващата партия. Той се раздели с постовете на заместник-председател на ГЕРБ и на парламентарната група и остана редови член. Основа мозъчен тръст за евро-атлантическа сигурност.

Скандалът се разигра малко преди изборите за Европейски парламент, които ГЕРБ все пак успя да спечели.

Успоредно с аферата "Апартаментгейт" се развихри и скандала с къщите за гости на управляващите, който тръгна от разследването на "Биволъ" за къщата край Сандански, ползвана от бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, който в момента е посъдим по случая.

Аферите доведоха до оставките на тогавашния правосъден министър Цецка Цачева, която също беше купила жилище в сградата на Цветанов, и на министъра на земеделието Румен Порожанов, заради аферата с къщите за гости.

С поста си се раздели и шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, заради незаконно изграденото

барбекю на терасата на покрива му, което е било направено от предишния собственик на апартамента. След случая Георгиев беше изпратен от премиера Борисов за консул във Валенсия.

mediapool.bg