Кламер БГ - Новини: Валери Симеонов ще плати на депутатка 20 400 лв., за да роди три деца

Валери Симеонов ще плати на депутатка 20 400 лв., за да роди три деца

България

|
Четв, 29 Ноем 2018г. 17:17ч.
Валери Симеонов ще плати на депутатка 20 400 лв., за да роди три деца

Бившият вицепремиер по демографската политика Валери Симеонов, който след подадената си оставка е в ново амплоа на депутат, обеща да плати 20 400 на млада депутатка от БСП, за да роди три деца.

С това "патриотът" се опита да обясни защо е против идеята на БСП държавата да плаща 6400 лв. за всяко родено второ или трето дете на родители, които са си плащали осигуровките през последните 24 месеца. С гласовете на патриотите и ГЕРБ в четвъртък парламентът отхвърли предложението на левицата.

Малко след изборите през 2017 г. Симеонов, който тогава отговаряше тъкмо за демографската политика, мислеше по съвсем друг начин. Тогава той защитаваше тезата, че у нас трябва да се въведе тридетен модел, като третото дете да е изцяло на издръжката на държавата. "Нашето предложение, което все още не е окончателно обсъдено с нашите партньори, е третото дете да бъде дете на държавата – държавата изцяло да поеме издръжката на това трето дете. Защото след като ние си поставяме за цел решаването на демографския проблем и повишаването на населението на държавата, ние трябва да вложим пари в това", твърдеше през юли 2017 г. Сименов.

Депутатът не посочи името на депутатката от левицата, към която отправи екстравагантната си оферта, защото "името не е важно", но се разбра, че става дума за Виолета Желева.

Симеонов обясни, че е "състоятелен човек", който е "случайно в политиката", защото по принцип си има бизнес и фирми, поради което може да отпусне средствата на депутатката.

"Последното ви предложение към г-жа Желева, ако можете да го предложите на повече български жени, сигурно ще има кой да се възползва, иначе така индивидуално не върви", репликира Георги Гьоков от левицата

"Вие не можете да изкарате една седмица, без да направите скандално изказване. Всичко във вашата глава е пари, власт и постове. А дали ще можете да смогнете на всички българи, които имат нужда от 20 000 лв.", отвърна и Георги Свиленски от БСП в опит да защити колежката си.

"Абсолютно невярно е, че чрез материално стимулиране можем да оправим демографията. Няма как с помощи за деца да увеличим раждаемостта. Важна е общата икономика на държавата и народопсихологията", аргументира се Симеонов.

"Сега като ви помете улицата, когато утре управляваме, това (покачването на помощта на 6400 лв., б. р.) ще е една от нашите 39 мерки за борба с демографската катастрофа", коментира Надя Клисурска от БСП.

"Трудно ще ме пометат 50 кресльовци", коментира в отговор Валери Симеонов. "Освен това нямам никакви притеснения по отношение на това дали ще заемам някакъв пост или няма, дали ще бъда в Народното събрание или няма да бъда, доказах го. За мен по-важното е да си бъда аз - такъв какъвто се харесвам - прям и честен", продължи потока на мисълта си Симеонов.

Той и колегите му от "Обединени патриоти" се втурнаха да бранят държавния бюджет от въвеждането на подобна помощ за младите семейства, като не спряха да обясняват, че парите не могат да стимулират хората да раждат.

"Не е добре да се захващате с една тема спорадично и повърхностно. Никъде тези мерки не са дали категорични резултати. Това е популизъм и опит за саботиране на бюджета", обяви Валери Симеонов.

"Не познавам хора, които да са решили да имат дете заради паричен стимул, но познавам много, които по финансови причини се отказват да имат повече деца", отговориха от левицата. Оттам признаха, че паричният стимул не може да е единствената мярка за решаване на демографските проблеми, но би бил сигнал към хората, че държавата застава зад тях.

В крайна сметка депутатите приеха замразяване на социалните плащания през 2019 г. Помощта при раждане на първо дете остава 250 лв., на второ – 600 лв., а на трето – 300 лв. Майките студентки ще получават 2880 лв., както и досега.

Детските надбавки остават 40 лв. на месец за едно дете, 90 лв. за две деца и 135 лв. за три деца.

Еднократната помощ за отглеждане на близнаци ще е 1200 лв. за всяко дете. Без промяна остават и месечните помощи за отглеждане на дете с трайни увреждания. При средномесечен доход за предходните 12 месеца между 400 и 500 лева на член от семейството ще се изплаща 80% от размера на помощта.

mediapool.bg