Кламер БГ - Новини: Данъчен инспектор е заловен с 15 000 лв. подкуп в София

Данъчен инспектор е заловен с 15 000 лв. подкуп в София

България

|
Четв, 29 Ноем 2018г. 17:44ч.
Данъчен инспектор е заловен с 15 000 лв. подкуп в София

Служител на Националната агенция по приходите (НАП) е задържан за искане на подкуп в размер на 45 000 лв. Това съобщи административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова на специално свикан брифинг по случая.

Данъчният е заловен в момента на получаване на подкупа от 15 000 лв. - първи транш от исканата сума. Тя трябвало да бъде получена на три равни вноски, предавани всеки месец.

Подкупът е искан с аргумент да се изготви ревизионен акт на дружество за нарушения по данъчното законодателство в много по-малък размер от действително установени. Данъчните служители твърдели пред собственика на фирмата, че са установили недекларирани печалби в размер на 800 000 лв., а данъчният предложил срещу съответния подкуп да напише акт за много по-малка сума.

Сигналът в прокуратурата е подаден от рекетирания бизнесмен в началото на ноември.

Задържането на служителя на НАП е станало в центъра на София, каза Русинова.

Градският прокурор обясни още, че задържаният служител на НАП е бил отстраняван от длъжност заради престъпление от общ характер. Възстановен е на работа със съдебно решение.

Данъчният се намира в ареста с мярка за задържане за 72 часа. Прокуратурата ще иска най- тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов благодари на човека, подал сигнала за поискан подкуп и призовава "всички български граждани, които са пострадали от такива корупционни практики, които се опитват да налагат държавни служители, да ни укажат съдействие, като дойдат и ни съобщят".

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова заяви, че ръководството на Агенцията ще бъде безкомпромисно срещу всяка форма на корупционни поведение. По думите й е абсолютно неприемливо, заради един случай да се обезценява работата на всички служители на Агенцията. Затова ръководството на НАП ще предприеме незабавни дисциплинарни мерки, както и ще окаже пълно съдействие на правоохранителните органи, се казва още в съобщението на НАП.

"Корупцията няма място в НАП и всички служители трябва да се съобразяват в поведението си в професионален и личен план с етичните стандарти на Агенцията", казва Галя Димитрова.

mediapool.bg