Кламер БГ - Новини: Валери Симеонов ще оглави Националния съвет за хората с увреждания

Валери Симеонов ще оглави Националния съвет за хората с увреждания

България

|
Ср, 24 Окт 2018г. 18:44ч.
Валери Симеонов ще оглави Националния съвет за хората с увреждания

Отношението към хората с увреждания започва да прилича на гавра с поправките в Закона за хората с увреждания, които предвиждат Валери Симеонов да оглави бъдещия Национален съвет за тяхната интеграция. В сряда парламентарната социална комисия прие единодушно поправките в два закона – за хората с увреждания и личната помощ.

В момента Националния съвет се ръководи от социалния министър Бисер Петков, но през пролетта, когато ще влязат в сила голяма част от текстовете, постът ще бъде даден на ресорния вицепремиер. Това е точно Валери Симеонов, чиято оставка се иска от майките на децата с увреждания, Националната мрежа за децата и редица други организация заради изказването му за "уж болните деца".

Социалният министър Бисер Петков се опитва да тушира новото развитие на скандала с твърдението, че законите "ще бъдат усъвършенствани между първо и второ четене".

"Целта е те да бъдат съгласувани помежду си, да бъде направено едно работещо и добро законодателство за хората с увреждания, което има широка обществена подкрепа", обясни Петков. Не е ясно как може Валери Симеонов да получи подкрепа от хората с увреждания, които трети ден протестират с искане за неговата оставка.

В отговор на въпрос за конфузната ситуация Бисер Петков каза, че "законът залага реализирането на хоризонтален характер на политиките и затова е нормално да се повиши нивото на председателството на Националния съвет".

"Говорим за бъдеще време, това е мярка занапред", обясни Петков.

Социалният министър допълни, че двата законопроекта целят да подобрят живота на хората с увреждания. Председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС) също изрази удовлетворение от единодушието по законите.

"Само преди няколко седмици въобще не можеше да се говори за такъв консенсус", допълни Адемов. Той отбеляза, че между първо и второ четене депутатите ще се опитат да направят закон, който да проработи и да бъде част от решението на проблемите на хората с увреждания.

"Многократно сме заявявали, че няма как само с този закон или с няколко закона да решим всички проблеми, но първите стъпки са направени", каза той, цитиран от БТА.

mediapool.bg