Кламер БГ - Новини: Протестът срещу Симеонов навлезе в нов етап: яйца и тоалетна хартия по НФСБ

Протестът срещу Симеонов навлезе в нов етап: яйца и тоалетна хартия по НФСБ

България

|
Ср, 24 Окт 2018г. 21:00ч.
Протестът срещу Симеонов навлезе в нов етап: яйца и тоалетна хартия по НФСБ

Продължаващият трети пореден ден протест за отстраняването на вицепремиера Валери Симеонов от кабинета навлезе в сряда в нов етап.

Майките на деца с увреждания и подкрепящите ги граждани направиха шествие от ларгото пред Министерския съвет (МС) до централата на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), оглавяван от Симеонов, и замеряха фасадата на сградата с яйца и тоалетна хартия.

Часове по-рано вицепремиерът бе принуден от управляващата коалиция да се извини публично заради думите си, че протестиращите майки са "кресливи жени" с "уж болни деца", но отказа да подаде оставка. Малко по-късно пък стана ясно, че именно той ще оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, което допълнително провокира масово недоволство.

Поднесеното от Симеонов извинение бе определено от протестиращите като "гавра не само с нас, но и с цялото общество". Разбираема реакция предвид факта, че непосредствено преди да се извини, лидерът на НФСБ заяви в телевизионно интервю, че ако го направи, нямало да е искрено.

Въпреки студеното и дъждовно време в сряда вечерта, протестът за оставката на вицепремиера отново събра пред МС няколкостотин души. Около 19.00 часа те се отправиха към централата на партията на Симеонов, скандирайки по пътя си: "Валери - позор, оставка и затвор!"

Пред емблематичната за 90-те години сграда на ул. "Раковски" 134 ги очакваха строени полицаи, които обаче не попречиха по никакъв начин на хвърлянето на яйца и топчета тоалетна хартия по фасадата.

Протестиращите недвусмислено заявиха, че не приемат никакви извинения за поведението на Симеонов и ще продължат с демонстрациите си, докато той е на поста си. След това хората се върнаха отново пред МС, но без да блокират движението през ларгото, както направиха предните два дни.

Променена бе и организацията на очакващите ги полицаи, които обградиха с плътен кордон тротоарното пространство пред главния вход на бившия партиен дом, така че да не допуснат хора да излязат на пътното платно. Униформените направиха подобен опит и във вторник, но бързо се отказаха да се конфронтират с протестиращите.

mediapool.bg