Кламер БГ - Новини: Валери Симеонов обяви, че "Атака“ е извън управляващата коалиция

Валери Симеонов обяви, че "Атака“ е извън управляващата коалиция

България

|
Четв, 14 Ноем 2019г. 17:17ч.
Валери Симеонов обяви, че "Атака“ е извън управляващата коалиция

Споразумението на управляващата коалиция е между ГЕРБ и "Обединени патриоти". В момента в патриотичното обединение влизат само ВМРО и НФСБ, "Атака“ е изключена. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов и по този начин обяви, че според него партията на Волен Сидеров не е част от управляващата коалиция. Мандатоносителите от ГЕРБ запазиха мълчание по темата, както правят с малки изключения от лятото насам.

Повод за изказването беше отсъствието на представители на "Атака“ на пресконференция, на която управляващата коалиция обяви, че първият ден от болничните няма да се плаща от началото на следващата година, а минималната пенсия ще стане 250 лева в средата на 2020 година. Пред медиите се изправиха само представители на ГЕРБ, НФСБ и ВМРО.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова не отговори на въпрос дали "Атака“ все още са част от управлението. Вместо нея думата взе вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който заобиколи въпроса: "Очаквам да ни похвалите или разкритикувате за предложенията, а не да влизаме в подобни дебати“.

С това изказване пресконференцията приключи, а веднага след нея Симеонов обяви, че може да отговори на въпроса за "Атака“ по-компетентно от Дариткова и добави: "Коалиция ГЕРБ-ОП е запазена, и тя не е променена. Самата коалиция "Обединени патриоти“ е променена".

На припомняне, че въпреки това "Атака“ е част от управляващата коалиция, той отговори: "Е, как ще са член, не са член. Те са изключени. Споразумението е подписано между ГЕРБ и "Обединени патриоти“, която сега е от две партии. Не е подписано с отделните партии. Две политически сили - ГЕРБ и ОП - са сключили споразумение за коалиция и съответно управляват държавата. Това е".

Дни преди първия тур на местните избори Сидеров подаде оставка като депутат и след местния вот стана общински съветник в София. Мотивира действията си с това, че така било честно към избирателите. Оставката му бе гласувана в Народното събрание на 30 октомври, той си тръгна от парламента с пореден скандал, недоволен, че не са му дали думата. Тогава бе и едно от малкото изказвания на ГЕРБ по въпроса дали след изключването на "Атака“ от "Обединени патриоти“, което стана преди няколко месеца, сидеровата партия продължава да крепи властта.

"Разчитам на отговорното поведение на нашите партньори и смятам, че споразумението е в сила и ние ще продължим да бъдем в рамките на този парламент управляващо парламентарно мнозинство", каза Дариткова след приемането на оставката на Сидеров.

От лятото насам, когато започна раздорът между ВМРО, НФСБ и "Атака“, който приключи с изключването на сидеровата партия от ОП, атакистите продължават да подкрепя мнозинството с гласовете си.

През последните месеци Сидеров няколко пъти призова ГЕРБ да вземе отношение за ставащото в ОП – първо заради детронирането му от председателския пост в "патриотичната“ група, после за изключването му от нея, а след това и за решението на НФСБ и ВМРО да махнат "Атака“ от коалицията. От партията на Борисов обаче не се намесиха, а мотивът беше, че това са отношения между трите по-малко партии и няма как да се намесват.

mediapool.bg