Кламер БГ - Новини: Президентът няма основание да сезира КС за избора на главен прокурор, обяви поддръжник на Гешев

Президентът няма основание да сезира КС за избора на главен прокурор, обяви поддръжник на Гешев

България

|
Пет, 15 Ноем 2019г. 11:03ч.
Президентът няма основание да сезира КС за избора на главен прокурор, обяви поддръжник на Гешев

Президентът Румен Радев няма основание да сезира Конституционния съд (КС) заради избора на Иван Гешев за главен прокурор. Това обяви пред бТВ един от гласувалите за него – Боян Магдалинчев. Според него аргументът, че кандидатурата е била без алтернатива и реално не е имало състезание, не основание да се сезира КС.

Според Магдалинчев президентът най-много може "да иска противоконституционност на някоя норма на закона, нищо повече". Подобно действие не би спряло, нито забавило назначаването на Гешев начело на държавното обвинение.

Магдалинчев, който е и представляващ ВСС, обясни, че очаква Радев да издаде указ за назначаването на Гешев до 7 дни. По закон държавният глава няма право да откаже повторно предложен му кандидат. Няма обаче и разписан срок, в който да издаде указ.

Никакъв шанс

Въпреки първия отказ на Радев да назначи Гешев, не е имало никакъв шанс да се появи алтернативна кандидатура, стана ясно от думите на Магдалинчев. Според него и мнозинството във ВСС, такава може да има само при две възможности – при второто гласуване кандидатът не успява да събере нужния минимум от 17 гласа или сам се оттегли от надпреварата. Гешев получи 20 гласа, а за отказ никой не е и споменавал.

Подобно на новоизбрания главен прокурор, Магдалинчев заподозря опозицията във ВСС в опити да провали процедурата. Той разкритикува четиримата гласували против – Лозан Панов, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова – че умишлено са бавили дискусията.

"Те всячески се опитваха да забавят, аз нямам обяснение защо се случва. Дали заради протестиращите отвън, нямам идея", каза Магдалинчев.

Нямаше заплаха

Гешев не е заплашвал члена на ВСС Атанаска Дишева, която гласува против него и неведнъж критикува кандидатурата му, твърди Магдалинчев. Самата Дишева твърди, че бъдещият шеф на държавното обвинение я заплашил с думите, че от нея става прекрасен общински съветник и я чака политическа кариера. Според нея това е препратка към бившия вече съдия Методи Лалов, също отявлен критик на статуквото, който напусна системата и в момента е съветник в София.

"Категорично според мен по никакъв начин няма заплаха", заяви Магдалинчев.

"Тя има качества да говори много, умее да се аргументира. В този смисъл най-вероятно г-н Гешев е казал, че тя е добър професионалнист и може да стане добър общински съветник някога, ако въобще се случи това нещо. Не го приемам като заплаха", каза Магдалинчев.

Часове по-рано самият Гешев обяви, че и "Добър ден" да бил казал на Дишева, тя щяла да го възприеме като заплаха.

mediapool.bg