Кламер БГ - Новини: Ваймарската тройка: Северна Македония може да влезе в ЕС до 2030 година

Ваймарската тройка: Северна Македония може да влезе в ЕС до 2030 година

Европа

|
Вт, 18 Юли 2023г. 12:52ч.
Ваймарската тройка: Северна Македония може да влезе в ЕС до 2030 година

Ковачевски и тримата европейски дипломати в Скопие, сн. пресслужба на правителството

Северна Македония е пред “уникална възможност да направи ключовата стъпка в европейската интеграция и да си осигури европейската перспектива с възможност за пълноправно членство в Европейския съюз до 2030 г". Това е мнението на представителите на Ваймарската тройка, в която са включени държавният секретар за Европа в Съвета на министрите на Франция Лоранс Бун, германският министъра за Европа и климата Ана Лирман и полският министър за Европейския съюз Шимон Шинковски вел Сенк.

Тримата са в Скопие, където се срещнаха с премиера Димитър Ковачевски.

"Македония принадлежи към македонското семейство и това е моментът, в който Македония трябва да направи крачка напред. Няма да има допълнителни искания от България или друга страна. Това е единственото искане, за промяна на конституцията и сте на следващия етап от преговорите. Искам да бъда ясен, искаме това да се случи възможно най-скоро. Имате 22 цели, които смятам, че ще изпълните. Предавам послание за подкрепа и увереност от президента Макрон, че Македония ще направи ключовата стъпка и ние сме готови да ви помогнем с каквото можем", посочи Лоранс Бун, цитирана от БГНЕС.

Германският министър Леерман каза, че посланието е ясно.

"Подкрепяме ви да станете член. Руската агресия в Украйна ускори процеса към ЕС. Уважението към етническите малцинства е много важно за ЕС и е една от европейските ценности. Сега е моментът да действаме, да кажем "да“ на европейското бъдеще. Вижте Полша днес. Споразумението между ЕС и Македония е справедливо и няма да има по-добро споразумение. Бъдещето на вашата страна е във вашите ръце, ние ще ви подкрепим с каквото можем по пътя към членството", заяви Лирман.

Министърът за ЕС на Република Полша Шимон Шинковски вел Сенк посочи, че страната му е поддръжник на влизането на Западните Балкани в ЕС.

Димитър Ковачевски, цитиран от БНР, заяви, че “правителството има силен политически фокус върху обединяването в парламента за по-нататъшен напредък по пътя на европейската интеграция, което е от съществено значение за по-нататъшното утвърждаване на европейските стандарти в страната“.

“Ние вече сме Европа в умален вид и с допълненията в конституцията на други етнически общности, живеещи тук, изпращаме значимо послание както към региона, така и към Европа, че нашето място е в ЕС“, посочи Димитър Ковачевски, цитиран от пресслужбата си.

Среща е проведена и с представители на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. От партията излязоха с писмена позиция след разговорите, в която се казва, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ остават на позицията, че конституционни промени в условията на политически диктат от съседите не са приемливи.

Целта на македонските управляващи е промените да бъдат приети до ноември месец. За да бъдат приети, те се нуждаят от две трети мнозинство, и без 44-те депутати на ВМРО-ДПМНЕ в 120-местния парламент не могат да се осъществят.

ВМРО-ДПМНЕ не спира да развива опорките си за български диктат и заплаха за македонската идентичност и засега отказва да даде подкрепа.

„Вашата подкрепа дава така необходимата достоверност на европейската перспектива на Република Северна Македония и посещението е в много важен момент за нас. Правителството има силен политически фокус върху обединяването в парламента за по-нататъшен напредък по пътя на европейската интеграция, което е от съществено значение за по-нататъшното утвърждаване на европейските стандарти в страната. Ние вече сме Европа в умален вид и с допълненията в конституцията на други етнически общности, живеещи тук, изпращаме значимо послание както към региона, така и към Европа, че нашето място е в ЕС“, е заявил Димитър Ковачевски, цитиран от пресслужбата си.

Среща е проведена и с представители на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. От партията излязоха с писмена позиция след разговорите, в която се казва, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ остават на позицията, че конституционни промени в условията на политически диктат от съседите не са приемливи.

Представителите на Ваймарската тройка ще разговарят с президента и с председателя на парламента.

mediapool.bg