Кламер БГ - Новини: ВСС спъва Лозан Панов за Върховния административен съд

ВСС спъва Лозан Панов за Върховния административен съд

България

|
Вт, 08 Фев 2022г. 17:36ч.
ВСС спъва Лозан Панов за Върховния административен съд

ВСС спъва Лозан Панов за Върховния административен съд

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет засега отказва да назначи Лозан Панов като административен съдия, каквото е неговото желание след края на мандата му като шеф на Върховния касационен съд. Общо седем членове на колегия подкрепиха Панов, но Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков бяха “против“. Решенията се взимат с осем гласа “за“.

Двама членове на колегията отсъстваха от заседанието. Очаква се в сряда да има извънредно заседание на колегията по казуса, съобщава lex.bg.

Мандатът на Панов като председател на ВКС изтича в четвъртък, 10 февруари. След това той настоява да започне работа във Върховния административен съд.

Боян Магдалинчев обясни, че Панов е бил само три години и половина съдия във ВАС

и седем години е председател на ВКС.

“Предполага се, че много добре е опознал работата на ВКС и познава добре нещата отвътре “, каза Магдалинчев. Той се хвана за заповедта на Панов за спиране на използването на новата единна информационна система на съдилищата.

Софтуерът, разработен по поръчка на ВСС и платен с европейски пари, предизвика огромно напрежение в системата и възмущението на съдиите, които го критикуваха за тромавост и непригодност.

Според Магдалинчев обаче действията на Лозан Панов са нанесли имиджови и финансови щети на съдебната система. С тези аргументи той гласува “против“, което се оказа достатъчно, за да се блокира преназначаването на Панов.

mediapool.bg