Кламер БГ - Новини: ВСС изпрати на прокуратурата шест папки с материали за Ченалова

ВСС изпрати на прокуратурата шест папки с материали за Ченалова

България

|
Ср, 22 Апр 2015г. 17:53ч.
ВСС изпрати на прокуратурата шест папки с материали за Ченалова

Ден преди Софийският апелативен съд (САС) окончателно да се произнесе по искането на прокуратурата за постоянния арест на обвинената в длъжностно и документно престъпление съдийка Румяна Ченалова, Висшият съдебен съвет (ВСС) изпрати на главния прокурор Сотир Цацаров шест папки с материали за нея.

Видно от снимките към съобщението на държавното обвинение, въпросните данни за работата й са свързани с разглеждани от нея знакови дела, сред които тези за убийствата пред столичната дискотека "Соло", "Октопод", "Белведере" и други.

Шестте червени папки, изпратени от ВСС на Цацаров са озаглавени лаконично "Соло Трактора Белведере БДЖ", "РС Сливница ЧСИ Ченалова", "Недобри практики СГС Ченалова", "Ченалова класьор 1", "Ченалова класьор 2" и "Ченалова класьор 3".

"Във връзка с извършена проверка на Софийски градски съд от Временна комисия от членове на ВСС, съгласно решение на ВСС по протокол №01/08.01.2015 г., т.2, приложено ви изпращам по компетентност материали, касаещи дейността на Румяна Методиева Ченалова – съдия в СГС, както и материали във връзка с недобри практики в СГС в периода от 2012 г. до 2015 година", пише на заснетото заедно с папките придружително писмо, съставено на бланка на ВСС.

От прокуратурата обаче уточняват, че едва ли ще имат време, за да прегледат новите материали и да ги представят пред САС в четвъртък в опит да убедят втората инстанция, че Ченалова трябва да бъде задържана. Софийският градски съд (СГС) я освободи преди седмица срещу гаранция от 8000 лева.

Съдия Ченалова се превърна в събирателен образ на "гнилите ябълки" в българското правораздаване, след като в края на миналата година френският посланик Ксавие дьо Кабан предупреди, че чрез съдебно дело, водено от нея, се прави опит да се открадне собствеността върху две фирми на френския инвеститор "Белведере".

В тази връзка ВСС я отстрани за шест месеца от съдебната система и продължи да я проверява за проява на предубеденост по това дело, за забавяне на администрирането на жалбите по него, както и за неупражнен контрол върху синдика по случая Панайот Велков. Впоследствие към дисциплинарното й проиводство бяха присъединени данни, че тя е игнорирала искане на адвокатите на бизнесмена Людмил Стойков за отмяна на наложени обезпечения върху имуществото му по делото "САПАРД".

На 2 април ВСС взе решение да уведоми прокуратурата и за съмнителни действия на Ченалова, които излязоха от проверката на Софийския градски съд. Както Mediapool вече писа, проверяващите са открили, че съдебен състав с участието на Румяна Ченалова е отменил отказ на съдия по вписванията от друг град да вдигне ипотека върху заложен имот. Проблемът е, че решението на тричленния съдебен състав е взето с подписа на Ченалова, след като тя вече е била отстранена от съдебната система.

Този казус става още по-странен предвид факта, че решението, взето с подписа на Ченалова, е било от компетенцията на Софийския окръжен съд. Това обаче не е всичко. След взимането на решението един от тримата съдии е оттеглил подписа си. Така решението за ипотеката е взето с подписа на един действащ съдия и този на Румяна Ченалова, което поставя въпроса за неговата валидност.

Междувременно тя бе обвинена за длъжностно престъпление и за съставяне на документ с невярно съдържание, след което прокуратурата я обяви за издирване, а няколко часа по-късно тя се предаде сама. При разглеждането на мярката от Софийския градски съд (СГС) стана ясно, че разследващите са се концентрирали върху това да разпитват психиатри в Стара Загора, за да проверяват констатациите им, вписани в болничните листове, представени от Ченалова, вместо да разследват твърденията на свидетел, че тя е взела подкуп от 690 000 лева.

Според показанията на осъждания за точене на ДДС Димитър Попов съдийката е взела тези пари, за да реши търговско дело срещу НЕК в полза на ищеца "ОЕТ – Обединени енергийни търговци" ООД. Именно с този казус са свързани и обвиненията, повдигнати на отстранената съдийка – че е извършила престъпление по служба, коригирайки протокол от заседание по делото на 22 април 2014 г. с цел да даде възможност на ищците да представят в последния момент доказателства в своя полза – три фактури, издадени от НЕК с получател ОЕТ.

Второто обвинение срещу Ченалова пък гласи, че тя е "съставила официален документ – протокол от проведено открито съдебно заседание, в който удостоверила неверни изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези изявления".

В крайна сметка СГС пусна Ченалова от ареста срещу гаранция от 8000 лева, посочвайки в мотивите към определението си, че има обосновано предположение за съставяне на фалшив документ, но не и за длъжностно престъпление, тъй като прокуратурата, не бе отразила кои са вредните последици и чии интереси са нарушени от действията на Ченалова – задължителен елемент от повдигането на такова обвинение.

mediapool.bg