Кламер БГ - Новини: ВМРО-ДПМНЕ обяви парламентарно мнозинство за кабинет

ВМРО-ДПМНЕ обяви парламентарно мнозинство за кабинет

Свят

|
Съб, 06 Ноем 2021г. 08:25ч.
ВМРО-ДПМНЕ обяви парламентарно мнозинство за кабинет

Християн Мицкоски, сн. БГНЕС

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви, че в РС Македония има ново парламентарно мнозинство. Албанската партия "БЕСА" е напуснала коалицията със СДСМ и преминала в опозиция

"Идва ново бъдеще, ново време и нова надежда. Изправени сме пред нови предизвикателства. Осъзнаваме и сме благодарни за подкрепата. Заедно ще успеем. Македония ще успее. Имаме ново парламентарно мнозинство", написа Мицкоски във Фейсбук.

Той публикува снимка, на която освен досегашните партньори на ВМРО-ДПМНЕ - "Албанският Алианс" и "Алтернативата", присъстват още Димитър Апасиев от "Левица" и Ариянит Ходжа от "БЕСА".

Ходжа бе министър на земеделието в досегашния кабинет на Зоран Заев.

След загубата на местните избори премиерът Зоран Заев обяви, че ще подаде оставка като премиер и лидер на управляващата партия СДСМ. Управляващата коалиция обаче се надява да състави нов кабинет с друг премиер. Освен това Заев още не е подал официално оставка и има призиви да преразгледа позицията си.

Мицкоски каза, цитиран от БГНЕС, че ако Зоран Заев не подаде оставка, те ще поискат вот на недоверие в парламента.

"Има мнозинство и то ще гарантира, че правителството на СДСМ е вече минало. Очакваме оставката на Заев....Всички варианти са възможни", каза Мицкоски без да уточнява какво означава това.

С преминаването на "БЕСА" към ВМРО-ДПМНЕ новото парламентарно мнозинство ще има 61 депутат в 120-местното Народно събрание на РС Македония.

"БЕСА" има 3-ма депутати.

Веднага след оповестяването на новината, че в РСМ има ново парламентарно мнозинство Социалдемократическият съюз призова "за сътрудничество с всички демократични сили за да не се стигне до нови разправии, изоставане на РСМ и нови междуетнически конфликти".

Според СДСМ "на една маса са се събрали противниците на НАТО и на ЕС“.

"Този състав е в конфликт с принципите и политическите ценности. Подобен състав не може да предложи нищо, нито в интерес на гражданите, нито в интерес на националните интереси на страната, защото единственото общо на тази маса е желанието за власт. Ако наистина има ново парламентарно мнозинство очакваме това нещо да се потвърди в парламента и да бъде избрано ново правителство“, се посочва в позиция на СДСМ.

Според партията на Зоран Заев в новото парламентарно мнозинство участват "нацистите и фашистите от "Левица".

Лидерът на Демократическия съюз за интеграция Али Ахмети съобщи от своя страна, че след оставката на Заев от партията водят интензивни преговори с всички, освен с онези, които са срещу Охридският договор, Преспанското споразумение, Договорът за добросъседство, НАТО, ЕС, Република Косово и албанският език".

Сегашното парламентарно мнозинство от 62 депутати е съставено от водената от СДСМ коалиция, която включва БЕСА, НСДП, ЛДП, ДОМ, Демократичен съюз, ВМРО-НП, Партия на пенсионерите, Сръбска партия в Македония, Демократическо движение на турците, Партия за действие на турците, ДСИ и ДПА.

mediapool.bg