Кламер БГ - Новини: Какво предвижда инфраструктурният план на Джо Байдън?

Какво предвижда инфраструктурният план на Джо Байдън?

Свят

|
Съб, 06 Ноем 2021г. 09:25ч.
Какво предвижда инфраструктурният план на Джо Байдън?

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри инфраструктурния план на президента Джо Байдън на стойност един трилион долара, в който е предвидено ремонтирането на пътища и мостове и подобряването на интернет свързаността, съобщи Асошиейтед прес.

Сега остава одобреният план да бъде подписан от президента Байдън, за да стане закон. Белият дом прогнозира, че предвидените в плана инвестиции ще създават по два милиона работни места на година през идното десетилетие.

Камарата на представителите одобри плана с 228 гласа "за" срещу 206 гласа "против", като по този начин бе сложен край на седмици на вътрешнопартийни преговори в Демократическата партия.

Представители на либералното крило на партията настояваха инфраструктурният план да бъде обвързан с помощен пакет от 1.75 трилиона долара за социални цели. По-умерените демократи обаче бяха против тази идея, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

През август инфраструктурният план бе одобрен от Сената с 69 гласа "за" срещу 30 гласа "против".

Ето кратко описание на това какво включва планът на Байдън.

Пътища и мостове

В плана са предвидени 110 милиарда долара за възстановяването на американските магистрали, мостове и пътища. Според Белия дом общо 173 хиляди мили американски магистрали и основни пътища и 45 хиляди мостове са в лошо състояние.

Обществен транспорт

За подобряването на работата на обществения транспорт в инфраструктурния план са предвидени 39 милиарда долара. Планира се разширяване на транспортните системи, подобряване на достъпността на хора с увреждания до превозните средства на обществения транспорт, а също така и предоставянето на средства на щатските и местните власти за закупуване на нискоемисионни автобуси и на автобуси, които не изпускат парникови газове.

Пътнически и товарни влакове

В плана са предвидени 66 милиарда долара за подобряването на железопътната система на САЩ.

Електрически превозни средства

В плана на Байдън са предвидени 7,5 милиарда долара за станции, на които да бъдат зареждани електрически превозни средства, като по този начин правителството се надява да ускори прехода към електрическите автомобили, което да допринесе за по-успешна борба с климатичните изменения.

Интернет достъп

В плана са предвидени 65 милиарда долара за подобряване на интернет достъпа на хората от селските райони и на семействата с ниски доходи. По-голямата част от тези средства ще бъдат предоставени под формата на грантове на щатско ниво.

Модернизиране на електрическата мрежа

В инфраструктурния план са предвидени 65 милиарда долара за подобряване на състоянието на електрическата мрежа в САЩ. Планира се инвестициите да насърчат развитието на технологиите за улавяне на въглерод и употребата на по-благосклонни към околната среда източници на електричество като например чист водород.

Летища

За подобряване на състоянието на летищата са предвидени 25 милиарда долара.

Водоснабдяване

За подобряване на водоснабдителната мрежа са предвидени 55 милиарда долара.

mediapool.bg