Кламер БГ - Новини: ВМРО-ДПМНЕ обяви курс към референдум срещу "българизацията" на Северна Македония

ВМРО-ДПМНЕ обяви курс към референдум срещу "българизацията" на Северна Македония

Свят

|
Пет, 22 Юли 2022г. 15:58ч.
ВМРО-ДПМНЕ обяви курс към референдум срещу "българизацията" на Северна Македония

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Изпълнителният комитет /ИК/ на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ взе решение за организиране на референдум в Македония срещу "вредите от Преговорната рамка за започване на преговори за членство в ЕС на РСМ, пълната асимилация, промяната на историята и българизацията на страната".

Освен това от ВМРО-ДПМНЕ потвърдиха позицията си срещу вкарването на българите в македонската конституция, което е едно от условията за реално започване на преговорите за членство в ЕС.

Македонският парламент прие т.нар. “френско предложение“, което придвижи Северна Македония към ЕС, но управляващата коалиция начело със СДСМ е много нестабилна и не може да осигури изискваното две трети мнозинство за конституционни промени.

Генералният секрета на ВМРО Георги Сайкоски съобщи, че партията ще организира "консултации с експерти и широката общественост за начина, характера и формулировката на въпроса за референдума".

Според него крайната цел на допитването е "народна съпротива срещу пълното обезличаване на идентичността в РСМ".

"Всички лъжи на правителството излязоха на повърхността. Обещаха и я излъгаха, че преговорите ще започнат веднага, а преговорите са започнали само за Албания", каза Сайкоски.

ВМРО-ДПМНЕ вече събира необходимите 150 хиляди подписа за референдум.

От управляващата СДСМ определиха решението ”най-обикновен фарс”.

Изпълнителният съвет на ВМРО-ДПМНЕ не решава нищо, а “само се изпълняват желанията на Мицкоски", посочиха от СДСМ.

Депутатът от СДСМ Мартин Костовски коментира, че винаги, когато страната върви в правилната посока по отношение на евроинтеграцията, от ВМРО-ДПМНЕ правят всичко възможно, за да попречат.

Костовски припомни "неуспешния опит за събиране на подписи за бойкот на преброяването и проактивната роля в бойкота на референдума за НАТО” на опозиционната партия, която по думите му е "позната с деструктивната (си) роля" и в същото време "и сега умело си играят с националните чувства на гражданите, като за последните 15 дни разделиха хората по всякакви признаци”.

Управляващите в Скопие твърдят, че ще намерят решение на въпроса с промените в конституцията, но засега не се вижда на хоризонта.

В същото време България нееднократно потвърди, че ще се възползва от възможностите си по време на преговорни процес и ще спре пътя на Скопие, ако не изпълнява поетите ангажименти.

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър на външните работи Антонио Милошоски коментира, че ако Република Северна Македония приеме ветото на България като причина страната да промени конституцията, “ България ще придобие навик, че ветото работи”.

“Днес ще променим Конституцията, утре - учебника, вдругиден ще сменим паметника и накрая ще променим всичко. (Република Северна) Македония не трябва да приема такъв начин на преговори, това не е европеизация на страната”, каза Милошоски, цитиран от БТА.

Милошоски твърди, че първата междуправителствена конференция в Брюксел е била само “фотосесия, на която вместо отваряне на преговорната рамка бяха дадени насоки за отваряне на конституцията”, а Северна Македония не е започнала реални преговори, нито преговорната рамка е приета.

Милошоски уточни, че ако референдумът, за който ВМРО-ДПМНЕ настоява е неуспешен, от партията ще уважат мнението на хората, но нека правителството приеме да има референдум.

Според него, ако в Европа има умора от разширяването, имайки предвид, че Черна гора преговаря от 10 години, Сърбия - от 8 години и членството на Република Северна Македония в ЕС не е гарантирано, не е ясно “защо трябва да се правят отстъпки”.

mediapool.bg