Кламер БГ - Новини: Енергийната криза в Германия отново разпалва дебата за ядрената енергия

Енергийната криза в Германия отново разпалва дебата за ядрената енергия

Свят

|
Съб, 23 Юли 2022г. 16:48ч.
Енергийната криза в Германия отново разпалва дебата за ядрената енергия

Енергийната криза в Германия отново разпалва дебата за ядрената енергия

Германската външна министърка Аналена Бербок каза, че не вижда причина да бъде удължаван срокът на експлоатация на трите най-големи атомни централи в страната въпреки недостига на енергия, породен от руската война в Украйна. Германското правителство обаче остава разделено по тази чувствителна тема, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Бербок заяви, че според нея окончателното спиране на ядрената енергия в Германия, планирано за края на годината, продължава да е правилното решение.

"То е следствие от фактите, които са ми известни към момента, и от предизвикателството, пред което сме изправени", обясни тя, имайки предвид, че проблемите са свързани с доставките на газ, а не на електроенергия.

Коментарът на външната министърка, която е представител на "Зелените“, бе направен снощи на събитие, организирано от влиятелния вестник "Билд" под надслов "Правилните въпроси".

"Не мисля, че ядрената енергия е правилният отговор", заяви тя.

"Зелените" в Германия отдавна са против ядрената енергетика, която от десетилетия е тема на разгорещени спорове в страната. Коалиционното правителство обаче, в което те участват заедно с още две партии, далеч не е единно по този въпрос.

Финансовият министър Кристиан Линднер, който оглавява ориентираната в подкрепа на бизнеса Свободна демократическа партия (СвДП), заяви, че най-голямата европейска икономика трябва да остане отворена към всички източници на енергия, включително атомните централи.

"През следващите години няма да разполагаме с електроенергия на достъпни цени и затова трябва да запазим всеки източник", заяви той, цитиран от медийната група "Функе".

Линднер изтъкна и аргумента, че атомната енергия ще предотврати изхвърлянето на "много хиляди тонове въглероден диоксид в атмосферата".

Той призова коалиционните партньори да обсъдят въпроса за удължаване на срока на експлоатация на трите останали атомни централи в страната, като погледнат нещата в по-широк план.

mediapool.bg