Кламер БГ - Новини: Меркел вижда шанс Скопие да започне преговори с ЕС, Владо Бучковски - пратеник за България

Меркел вижда шанс Скопие да започне преговори с ЕС, Владо Бучковски - пратеник за България

България

|
Вт, 01 Дек 2020г. 17:43ч.
Меркел вижда шанс Скопие да започне преговори с ЕС, Владо Бучковски - пратеник за България

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че Северна Македония все още има шансове да проведе първата междуправителствена конференция с ЕС по време на ротационното европейско председателство на Берлин, което изтича в края на година.

Във видеоконферентна среща с евродепутати Меркел потвърди, че има трудности и са необходими преговори между България и Северна Македония, съобщи Дойче веле.

Засега обаче няма сигнали, че София ще вдигне ветото си върху преговорната рамка на Северна Македония.

Почти сигурно София ще блокира Скопие и на предстоящото заседание на Съвета по общи въпроси, планирано за следващата седмица.

На този фон македонските управляващи назначиха бившия македонски премиер Владо Бучковски за специален пратеник за България.

Той е университетски професор и бивш председател на СДСМ. Бил е и министър на отбраната.

"ЕС е нашата стратегическа цел и затова трябва да се борим за началото на преговорите", каза той

Уличният натиск срещу Заев се засилва

Натискът срещу правителството на премиера Зоран Заев обаче става все по-силен.

Симпатизанти на опозиционната проруска партия ВМРО-ДПМНЕ протестираха в центъра на Скопие срещу евентуални отстъпки на Заев към България.

Те се събраха пред сградите на правителството и външното министерство и настояха за оставката на Заев. Мотото на демонстрацията бе "Оставка на Заев, слобода на народот. Протест сега за да не биде предоцна".

Протестиращите скандираха и срещу новото име Северна Македония, което бе договорено с Гърция, за да се предвижи Скопие към Европейския съюз.

Заев от своя страна определи ВМРО-ДПМНЕ като "дълбока държава" и коментира на няколко пъти, че партията работи за чужди интереси.

Преговорите между екипите на София и Скопие продължават, като ВМРО-ДПМНЕ и го обяви за "тайни разговори", които ще доведат до разпокъсването на Северна Македония.

"Призоваваме премиера Зоран Заев публично да обяви пред македонската общественост за какво точно се преговаря тайно в София тези дни. Зоран Заев съобщи в интервю за българска медия скандални тези, ретуширайки историята и нашите придобивки от антифашистката борба. Дали изразените позиции, за които не се извини, сега са на масата за пазарене с България?", се посочва в позиция на ВМРО-ДПМНЕ.

За да вдигне блокадата си, София настоява към Договора за добросъседство от 2017 година да се подпише нов документ с конкретни ангажименти и гаранции за изпълнението им.

Останалите страни членки на ЕС пък не се съобразиха с българските изисквания и отказаха да ги заложат в преговорната рамка на Северна Македония. Това, както и отказът на Скопие за отстъпки, станаха причина София да наложи вето.

Спорът София-Скопие: нова пукнатина в НАТО

Настойчивостта на България да блокира преговорите за присъединяване към Европейския съюз със Северна Македония рискува да създаде нова пукнатина в югоизточния фланг на НАТО. Две от страните-членки – Гърция и Турция, вече са дълбоко разделени. Изглежда, че сега ще възникнат колизии между още две държави заради двувековен спор на етническа основа, пише в анализ за "Катимерини" Ставрос Цимас.

И България, и Северна Македония са ключови регионални членове на Алианса. България заради ролята й на надзорник над Черно море и Южна Русия, а Северна Македония като буфер срещу по-нататъшната руска експанзия в сърцето на Балканите. И двете държави усещат много силно въздействието на американско-руския конфликт за влияние.

НАТО обаче изглежда обезпокоен от съперничеството София-Скопие, смятайки го за европейски въпрос, който трябва да бъде решен от страните-членки на ЕС. Възраженията на България срещу присъединяването на Северна Македония към ЕС не произтичат от критериите за присъединяване, като например необходимостта от укрепване на демокрацията и борба с корупцията. Вместо това те се подхранват от исторически твърдения, които подклаждат национализма и в двете страни и в даден момент скоро ще окажат влияние върху НАТО, освен ако тези различия не бъдат разрешени, пише анализаторът, цитиран от БГНЕС.

Антибългарските настроения в Северна Македония се засилват с благословията на политическото ръководство и медиите и позицията на Скопие към София става все по-агресивна.

Показателен е отказът на искането на София за участие в еър полисинг на НАТО в Северна Македония, както и оттеглянето от проекта за българската атомна електроцентрала Белене. Вместо това избра да подкрепи проекта за природен газ в северното пристанище на Гърция Александруполис.

Междувременно България се готви за избори през пролетта, а политическата класа разчита основно на националистическите настроения, опитвайки се да оформи нов балкански дневен ред, вдъхновен от Османската империя и големите стремежи от XIX век, обвинявайки своите балкански братя в отклонение от правилния път, пише още в анализа.

mediapool.bg