Кламер БГ - Новини: ВМРО-ДПМНЕ: Българите не заслужават място в конституцията

ВМРО-ДПМНЕ: Българите не заслужават място в конституцията

България

|
Пет, 09 Септ 2022г. 12:44ч.
ВМРО-ДПМНЕ: Българите не заслужават място в конституцията

Сн. ЕПА/БГНЕС

Лидерът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски продължава с провокативните коментари към България, след като по-рано партията му стартира процедурата за свикването на референдум срещу договора за добросъседство между двете държави от 2017 година.

"Няма да има никаква промяна на конституцията. Българите не заслужават и нямат място в конституцията на Македония. Няма да се откажем от македонците в Пиринска Македония", каза Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

Вкарването на българите в македонската конституция е основното изискване, за да може Северна Македония да започне реални преговори за членство в ЕС. Това обаче изисква мнозинство от две трети в парламента, което управляващата коалиция около СДСМ не може да постигне.

"На референдума народът трябва да реши, дали подкрепя или не договора с България, дали подкрепя или не националната асимилация", каза Мицкоски.

Според ВМРО-ДПМНЕ изискванията на България имат за цел да "асимилират" Северна Македония.

"Когато атакуваме една несправедливост, най-добре е да ударим по нейните корени. През последните 5 г. виждаме как едно отровно дърво ражда отровни плодове и поради тази причина е най-добре да ударим по корените на това отровно дърво, а не по неговоите отровни плодове, какъвто е договорът с България", посочи Мицкоски.

Той каза, че очаква масово участие в референдума.

"Те (българите – бел.ред) не са изпълнили нито една присъда от Съда за правата на човека в Страсбург за нашите братя от Пиринска Македония, защото отричат съществуването им. Те отиват и крачка напред. Със сила искат да ни накарат да се откажем от правата за нашите братя в Пиринска Македония. Е, това няма да стане!", добави Мицкоски

Според него по време на референдума трябва да бъдат организирани предсрочни парламентарни и предсрочни президентски избори в страната.

И президентът Стево Пендаровски, и премиерът Димитър Ковачевски вече осъдиха инициативата на ВМРО-ДПМНЕ, което не се приема от управляващите и албанските партии.

mediapool.bg