Кламер БГ - Новини: ВКС иска конституционно тълкуване на понятието "пол"

ВКС иска конституционно тълкуване на понятието "пол"

България

|
Пон, 22 Март 2021г. 12:41ч.
ВКС иска конституционно тълкуване на понятието "пол"

Конституционнят съд (КС) да изясни понятието "пол", залегнало в конституцията, и да каже кога е допустимо чрез съдебно решение да бъдат променени имена и ЕГН на човек, който твърди, че е транссексуален. За това настоява гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) в искане за образуване тълкувателно дело. Поводът е противоречива съдебна практика.

В искането на ВКС се настоява да се изясни понятието "пол" и да се каже дали то има самостоятелно психологическо или социално изражение, различно от билогичното. Другият въпрос, на който конституционните съдии трябва да отговорят, е какъв е балансът межу пола и правото на личен живот, т.е. кога трябва да се зачитат последиците от самооопределянето на пола.

Третият въпрос на върховните съдии е имат ли предимство Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи и Хартата на основните права на ЕС пред обяснението на "пол", прието от българската конституция.

Противоречие

ВКС посочва, че собствената му практика е противоречива по въпроса трябва ли да се променят със съдебно решение актовете за гражданско състояние (например за раждане), когато се установи, че човек е транссексуален. В искането са посочени няколко дела, в рамките на които различни състави са се произнасяли по такива въпроси. В пет решения се посочва, че не е нужна хирургическа смяна на пола, за да бъде признат различен от биологичния. В тях се цитират Конвенцията, в която пише, че сексуалната ориентация и полът са част от личната сфера, която се защитава от закона.

В обратния смисъл е решение от 2019 г., в което се посочва, че понятието "пол" се приема от конституцията само в билогичния му смисъл. Според това решение промяна на пола в актовете за гражданско състояние се допуска само когато той е бил грешно вписан при първоначалното съставяне.

Не само ВКС има противоречива практика по въпроса. Цитирани са редица решения на районни съдилища.

На пръв поглед

КС вече се е произнасял за съдържанието на понятието "пол" в дело от 1992 г., посочват върховните съдии. В него е записано, че полът е в групата на онези признаци, които не се "придобиват или изменят в процеса на социална реализация на гражданите в обществото". Така на пръв поглед спорът изглежда решен.

Върховните съдии обаче посочват и разпоредбата на конституцията, според която личният живот е неприкосновен. Освен това се отчита и практиката на Европейския съд по правата на човека, според която въпросът за т.нар. "психологически пол“ се решава "през призмата на правото на зачитане на личния живот“

Вас майка ли Ви е раждала?

Очаквано, искането на ВКС предизвика силни емоции, дори преди КС да се е произнесъл дали ще го разгледа. През уикенда военният министър Красимир Каракачанов атакува във фейсбук председателя на съда Лозан Панов, макар че решението за искане на тълкуване е прието с гласовете на 33 съдии.

"Отсега Ви казвам – не е нужно да питате конституционните съдии. Аз ще Ви задам един прост въпрос и моля Вие да си отговорите на него – Вас майка ли Ви е раждала, или трансджендър? Вас баща ли ви е създал, или трансджендър? Питам същото и Вашите колеги, които са взели това решение и са се подписали под него. Вярно, че има един стар виц за радио Ереван дали мъж може да забременее от мъж и отговорът е – "в една съседна държава опитите продължават“, но все пак нека правим разлика между виц и реалност", написа Каракачанов.

Уважаеми г-н Лозан Панов,

Обръщам се към Вас в качеството ми на заместник министър-председател по обществения ред и...

Posted by Красимир Каракачанов on Saturday, March 20, 2021

Той попита още чии интереси защитават съдиите и кой стои зад провокациите за разклащане на моралните, духовни и законодателни устои на обществото. Каракачанов се закани, че ще се противопостави на това заедно с голяма част от българското общество.

mediapool.bg