Кламер БГ - Новини: Борисов: Решенията за Северна Македония не трябва да бъдат отлагани

Борисов: Решенията за Северна Македония не трябва да бъдат отлагани

България

|
Пон, 22 Март 2021г. 13:14ч.
Борисов: Решенията за Северна Македония не трябва да бъдат отлагани

Решенията, които България и Северна Македония трябва да вземем в духа на Договора за добросъседство и приятелство, не трябва да бъдат отлагани, както в името на нашата обща история, така и в името на нашето общо европейско бъдеще". Това посочил премиерът Бойко Борисов в телефонен разговор с македонския си колега Зоран Заев.

Той го е поздравил за преизбирането му за председател на неговата партия СДСМ.

"Поздравих го за преизбирането му за председател на неговата партия, а той ми пожела успех в предстоящите парламентарни избори в България“, написа Борисов във Фейсбук.

Той обаче не уточни какви решенията са били обсъдени и кога трябва да бъдат взети те.

По-рано македонските власти казаха, че смятат да “замразят“ темата по време на изборите в България, за да не стават част от предизборната кампания у нас.

Двамата премиери демонстрират от две седмици готовност за решаване на проблемите, но засега няма сигнали, че процесът се е придвижил напред. Миналата седмица Заев каза, че България и Северна Македония ще намерят решение на споровете до юни месец.

Отношенията между двете страни се изостриха, след като България не одобри преговорната рамка на Скопие за ЕС и така се озова в неудобната ситуацията да блокира Северна Македония.

Премиерът Бойко Борисов се въздържа от по-остри коментари по темата, но я предостави на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който провокира непрекъснато Скопие, и двете страни затъват във все по-дълбоки скандали.

В същото време двустранната историческа комисия буксува, а планираната с Договора за добросъседство от 2017 година правителствена среща се отлага заради липсата на съгласие между двете страни.

Каkто се очакваше, Зоран Заев бе избран за трети път за председател на партията на първите вътрешнопартийни избори в СДСМ. Според партийната изборна комисия за Заев, който бе единствен кандидат, са гласували 60 840 души, 888 са били против, а имало и 249 неважащи бюлетини.

mediapool.bg