Кламер БГ - Новини: ВАС финално: Ловният хотел на Вълка край язовир "Искър" трябва да бъде съборен

ВАС финално: Ловният хотел на Вълка край язовир "Искър" трябва да бъде съборен

България

|
Пет, 21 Апр 2023г. 17:30ч.
ВАС финално: Ловният хотел на Вълка край язовир "Искър" трябва да бъде съборен

ВАС финално: Ловният хотел на Вълка край язовир

Ловният хотел, изграден край брега на язовир "Искър" в едноименното държавно ловно стопанство е незаконен и подлежи на събаряне. Това финално реши Върховният административен съд (ВАС), като отмени предходно решение на Административен съд София – град, което обезсилваше заповед на главния архитект на Столична община за събарянето на незаконната постройка. Оспорването бе от фирмата-строител "Био Майнинг", която се свързва с Румен Гайтански - Вълка.

Заповедта на главния архитект

В заповедта си главният архитект на София Здравко Здравков разпореди на "Био майнинг" АД - София и на "Югозападно държавно предприятие" да премахнат незаконен строеж - "Стоманобетонова монолитна сграда", изградена без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж.

Сега, ВАС разпорежда премахването на нов строеж, изпълнен през 2020 г. от "Био майнинг" АД в имот, публична държавна собственост, без одобрени инвестиционни проекти и разрешение за строеж.

Инспекция от мястото на събитието

Последно, по време на първото служебно правителство на Стефан Янев, инспекция в стопанството направиха Владислав Панев и бившият депутат от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев, който по онова време бе шеф на Изпълнителната агенция по горите. Тогава стана ясно, че има няколко незаконни сгради - стара работилница, за която съдът преди няколко седмици финално отсъди премахване. На няколко километра от нея е сегашната незаконна хотелска сграда. Стана ясно и че споменатия ловен хотел е бил готвен за дарение към ловното стопанство, вместо част от обещано парично дарение от 15 млн. лв. Оспорва се и трета сграда - свинарник.

"В договора има едни дарения, които трябва да се извършат след тези 15 години. Идеята е в последните години вместо пари да предадат обекта", каза тогава Красимир Атанасов, представител на "Био майнинг" по време на проверка.

"Био майнинг" има 15- годишен договор за съвместна ловностопанска дейност със стопанството, сключен на 23 юни 2016 г. Процедурата за провеждане на конкурс е съгласно закона за лова и за целта е издадена заповед на 14.11.2013 г. на министъра на земеделието в кабинета "Орешарски" Димитър Греков, който никога не отрече медийни публикации, че е от квотата на ДПС.

Първите 6 години фирмата е правила инвестиции по 100 000 лв. и тези пари са преведени.

От проверките на Александър Дунчев през миналото лятото стана ясно и това, че фирмата на Гайтански е спечелила конкурса за ловното стопанство край брега на язовир "Искър" именно с обещание след 15 години да дари 15 млн. лв. Цялата ѝ инвестиция е за общо 19 млн. лв. От думите на представителя ѝ Красимир Атанасов става ясно, че идеята е била част от дарението да се предостави чрез сградата вместо кеш

mediapool.bg