Кламер БГ - Новини: Портних уволни главния си архитект с дисциплинарка

Портних уволни главния си архитект с дисциплинарка

България

|
Пет, 21 Апр 2023г. 18:07ч.
Портних уволни главния си архитект с дисциплинарка

Кметът на Варна Иван Портних

Кметът на Варна Иван Портних отстрани от длъжност главния си архитект Виктор Бузев и му образува дисциплинарно производство, обяви пресцентърът на общината.

"Оставката на главния архитект беше поискана заради опити за незаконосъобразни действия, които водят до обосновани предположения за зависимости. Пример за това са опитите на главния архитект в разрез с вътрешните правила, становищата на юристите и публично обявената в медиите позиция на кмета Иван Портних, да подпише разрешенията за поставяне на стотици незаконни бараки в курорта Златни пясъци", се казва в съобщението.

Виктор Бузев е обвинен от кмета, че е подписал разрешителното за поставяне на незаконни преместваеми обекти в Морската градина, без да има право на това.

Преди ден множество политически партии поискаха оставка и на самия Портних, който бе обвинен персонално за проблемите на града.

Обединиха се срещу мен

В профила си във фейсбук Портних заяви, че действията му са довели до обединение на "леви, десни и бесни", което показва, че решението му е правилно.

"Оставката на главния архитект, която поисках вчера, заради създадени порочни практики, очаквано изнерви мнозина. Защо ли?! Май интересът клати феса и някак странно обедини леви, десни и бесни във Варна! Тази истерия ясно показва, че решението ми е правилно!", написа той.

Искането за оставка на Бузев дойде изненадващо, тъй като Портних, който управлява Варна от десет години, работи с него отдавна. Изведнъж обаче го обвини в липса на визия за развитието на града и поиска Бузев да се оттегли. Това съвпадна и с голяма ВиК авария в кв. "Бриз".

Още по темата:

Изгоненият арх. Бузев: Варна не е село, че да я оставиш без главен архитект

В четвъртък Даниел Лорер от "Продължаваме промяната", спряган за кандидат на партията на местните избори през есента, заяви, че Портних трябва да се оттегли от поста си.

"Портних сигурно е единственият кмет в България, който не изпълнява закона за устройство на територията. Презастроеността на Варна трудно ще бъде възстановена, но със сигурност трябва да спре", заяви Лорер по повод сериозната ВиК-авария в града.

mediapool.bg