Кламер БГ - Новини: В училище чистачката ще взема 610 лв., медсестрата - 680 лв.

В училище чистачката ще взема 610 лв., медсестрата - 680 лв.

България

|
Четв, 28 Ноем 2019г. 14:19ч.
В училище чистачката ще взема 610 лв., медсестрата - 680 лв.

Несправедливостите в заплащането на работещите в бюджетната сфера ще продължат и догодина въпреки общото увеличение на възнагражденията с 10%. Медицинските сестри в училищата ще получават драматично по-ниски заплати в сравнение с колегите си в болниците, а също и с учителите, с които работят в една сграда.

Това решиха депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти", които не подкрепиха предложението на БСП за отпускане на допълнителни 7 млн. лв. за целта по време на второто четене в бюджетна комисия на Бюджет 2020.

Между първо и второ четене в проектобюджета бяха вкарани предложения на БСП и ДПС за вдигане на възнагражденията на няколко силно уязвими групи служители на бюджетна издръжка, които имат важни социални функции, но смущаващо ниски заплати – социални работници, медицински сестри в учебните заведения, инспектори по храните.

Единствената "отстъпка", на която депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" склониха, бе да одобрят предложението на социалния министър Бисер Петков за вдигане на заплатите на социалните работници с 15% вместо с първоначално определените 10%. Това ще струва допълнителни 5 млн. лв., които не бяха отпуснати допълнително, а взети от друго перо на социалното министерство – за обезщетения и помощи на домакинствата.

В четвъртък социалните работници излязоха на едночасова предупредителна стачка, като настояха за вдигане на възнагражденията им с 40%.

Петков заяви пред депутатите, че ако 5-те милиона не се предвидят изрично в графата "Персонал", той не може да поеме ангажимент за 15-процентно увеличение. Затова в крайна сметка депутатите одобриха искането му.

Работещите в Агенцията за социално подпомагане са около 4700 души. Средното възнаграждение в сферата е около 1200 лв. бруто, но има и служители със заплащане около минималното – 560 лв., което създава напрежение.

На фона на бюджет на държавата в размер на 46.8 млрд. лв. през 2020 г. депутатите не се съгласиха да отпуснат допълнителни 7 млн. лв. за медицинските сестри в училищата.

"Става дума за около 7000 души, за които искаме стартова заплата от 900 лв.", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите на д-р Пламен Радославов от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ медицинските сестри в училищата от 1 януари 2020 г. ще взимат почти колкото чистачките – 680 лв. бруто на фона на 610 лв. минимална заплата.

"В кв. "Младост" в София в момента работят 120 медицински специалисти в учебните заведения, от които 113 са пенсионери", посочи Радославов, като подчерта, че в скоро време няма да има кадри за тези длъжности. За сравнение, минималната учителска заплата от 1 януари 2020 г. ще бъде 1085 лв.

Мизерни възнаграждения ще продължат да получават и работещите в системата на Българската агенция за безопасност на храните, които са в символични протести от вчера. Депутатите не одобриха предложението на ДПС за вдигане на заплатите им. В момента месечното възнаграждение на ветеринарен лекар в агенцията е към 850-1000 лв. бруто.

mediapool.bg