Кламер БГ - Новини: Кредитите от КТБ били като комбинезонче – колкото да не тръгнеш гол по улицата

Кредитите от КТБ били като комбинезонче – колкото да не тръгнеш гол по улицата

България

|
Четв, 28 Ноем 2019г. 14:33ч.
Кредитите от КТБ били като комбинезонче – колкото да не тръгнеш гол по улицата

Отпусканите от Корпоративна търговска банка (КТБ) кредити били като "комбинезонче", което да прикрива схемите на собственика й Цветан Василев. Това заяви пред съда бившият главен счетоводител на фирмите му Бисер Лазов.

Според него парите са отпускани за различни фирми по нареждане на банкера, а едва по-късно се оформяли документи за кредит. Голяма част от самите дружества нямали реална дейност и за всички запознати било ясно, че през тях минават бизнес идеите на Василев. В един момент различни дружества трябвало да внасят 40 млн. лв. месечно само за кредити и лихви, обясни Лазов.

"Колкото да не ходи гол"

"Договорите бяха формални, колкото да не ходи някой по улицата съвсем гол, това е едно комбинезонче или дрешка, дадено от банката, за да не се види веднага, че е гол", обясни Лазов, чийто разпит продължава вече няколко месеца.

Отговорите му бяха провокирани от въпроси на бившия изпълнителен директор на банката Георги Христов и адвоката на Василев – Лазар Карадалиев. Христов искаше да знае дали Лазов редовно е предоставял финансовите отчети на дружествата, вземали кредите, а Карадалиев попита дали договорите за отпускане на парите са били недействителни.

Лазов обясни, че финансови отчети били подавани тогава, когато ръководството на банката ги искало. Това обикновено се случвало след като парите вече били усвоени. Той твърди, че на служителите на банката често им се налагало да "пипват" отчетите, за да изглежда всичко наред. Става дума за дружества, регистрирани на имената на служители на Василев, като така, поне формално, изглеждало, че КТБ не дава кредити на свързани с нея лица.

Двамата Жорковци

Лазов намекна, че сред отговорните за масовото кредитиране били бившият изпълнителен директор Георги Христов и някогашният шеф на това направление в КТБ Георги Зяпков. Счетоводителят, който не пести епитети за някогашните си колеги, ги нарече освен "двамата Жорковци" и "изпълнителни служители, да не кажа прислужници".

"Ако беше нормално кредитиране, нямаше да има нужда сега да се задават въпроси от тогавашния изпълнителен директор", заяви Лазов.

Издигаше хората и после ги обиждаше

Василев имал навика да се оплаква от директорите, които сам е издигнал, каза Лазов. Той твърди, че това се е случвало редовно, но нямало обяснение защо, след като не харесва работата им, не намери други хора.

Обикновено банкерът отивал в офисите на Фирмата (така Лазов нарича обединението от дружества, ръководено от Василев), след това ходел в банката, а в края на деня се връщал обратно. Следобед се оплаквал от ръководителите в КТБ.

"За мен лично беше много неприятно, че по този начин се обиждат хора, които с едната ръка си издигнал, а с другата – мачкаш и унижаваш достойнството им. Обикновено визираше Зяпков (шефът на кредитирането б.а.), наричаше го "зяпалник", искаше да почерпи човека, който му е дал тази хубава фамилия, визираше Христов, Русев, Панталеев (изпълнителни директори б.р.)" обясни Лазов.

Той допълни, че веднъж се опитал да напусне, след като с Василев се скарали по време на съвещание. Заявил, че си тръгва, а на другия ден се подготвил да си събере вещите от работното място. Тогава банкерът го извикал и му държал реч за бизнес философията си, за това как всички били семейство и не бивало никой да напуска. Лазов се съгласил да остане.

Той отиде на Витоша, а аз – в следствието

След фалита на КТБ през 2014 г. и отказа на Василев да се върне в България, Лазов споделил с Христов, че се готви да даде показания в прокуратурата. Основният свидетел на държавното обвинение не веднъж е казвал, че се е почувствал предаден от Василев и затова се обърнал към разследващите. Христов обаче не бил сигурен, че иска да направи същото.

"Жоро каза: Аз не знам, не съм сигурен, ще отида на почивка на Витоша. Той отиде на Витоша, а аз в следствието", обобщи ситуацията отпреди пет години Лазов.

mediapool.bg