Кламер БГ - Новини: България отваря световен център за изкуствен интелект в СУ

България отваря световен център за изкуствен интелект в СУ

България

|
Пон, 11 Апр 2022г. 16:18ч.
България отваря световен център за изкуствен интелект в СУ

Премиерът Кирил Петков и министър Даниел Лорер на церемонията по откриването на INSAIT. Снимка: БГНЕС

България отваря световен център за изкуствен интелект и информатика към Софийския университет – ИНСАЙТ (INSAIT), обяви на церемонията по откриването авторът на идеята и създател на института проф. Мартин Вечев. Той е водещ световен учен в областта на компютърните науки и изкуствения интелект.

"Когато се дипломирах в Кеймбридж през 2003 г., си пожелах след 20-30 години да създам в България център на световно ниво като в Кеймбридж. Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. Наша приоритетна цел е да съживим и трансформираме България", каза проф. Вечев (интервю с професора ТУК, б. р.).

По думите му INSAIT има амбицията и потенциала да се установи като един от водещите изследователски и образователни центрове в света, предоставяйки за първи път условия на работа, съпоставими с тези в западни университети.

Зад проекта застават с авторитета си два от водещите технологични университети в света – швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL, чрез международно споразумение, ратифицирано от Народното събрание.

Институтът е специално звено към Софийския университет "Св. Климент Охридски", а световно известни учени от САЩ, Израел и Швейцария ръководят и съветват центъра според най-добрите практики.

На церемонията по откриването присъстваха президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, федералният министър по образованието на Швейцария Ги Пармелин, еврокомисарят Мария Габриел, президентите на швейцарските политехники, директорът на Google AI Джеф Дийн, носителят на наградата "Тюринг" ("компютърният Нобел") проф. Шафи Голдвасер от MIT и Berkley, президентът на Европейския научноизследователски съвет (ERC) проф. Мария Лептин, както и нобеловият лауреат и двигател на израелската стартъп революция Дан Шехтман.

INSAIT ще бъде финансиран от българското правителство със 100 млн. долара (170 млн. лв.) – по 10 млн. долара през следващите 10 години. Отделно, инвеститори в проекта са водещите технологични компании Google, DeepMind и Amazon Web Services. Те за първи път подпомагат подобен проект в региона с 12 млн. лв. - Google и DeepMind ще финансират INSAIT с близо 6 млн. лв. в следващите три години, а Amazon Web Services – с близо 7 млн. лв.

Проектът има и безпрецедентна подкрепа от българския технологичен сектор. Към момента институтът е привлякъл финансиране в размер на 12 млн. лв. от SiteGround, един от лидерите на международния уеб хостинг пазар със седалище в България, и 1.3 млн. лв. от други известни технологични предприемачи, сред които Васил Терзиев, Богомил Балкански, Иван Осмак, Атанас Симеонов, Неделчо Спасов, Станимир Василев, Светозар Георгиев, Христо Христов, Любомир Минчев, Иво Евгениев.

Проф. Мартин Вечев обясни, че идеята е в института да работят около 300 души, от които - 25-30 преподаватели и към 200-250 докторанти. Отделно ще се отворят първо магистърски, а после и бакалавърски програми, в които ще се обучават хиляди студенти. Ученици от елитните гимназии ще се докоснат до световната наука чрез работа в института. Заплащането ще е на световно ниво, а желаещите да кандидатстват за докторантура могат да подават документи във всеки един момент. Професори от Швейцария ще подпомогнат старта на института, който е отворен и за преподаватели от България.

Той ще работи в най-модерните тематични направления - изкуствен интелект, машинното самообучение, обработката на естествен език, роботика, информационна сигурност, квантовите технологии, компютърни системи и мрежи и др.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков поясни, че преподаватели ще могат да бъдат и нехабилитирани лица, като част от докторантите ще работят по т. нар. проектна докторантура, чието въвеждане в момента се разглежда от Народното събрание.

"Една от амбициозните цели на института е с голямото финансиране, което привлече, е да привлече както изявени български и чуждестранни изследователи от чужбина, така и млади докторанти, които са показали талант. Това не е лесно административно. Решаваме проблема (по отношение на хабилитацията на преподавателите, б. р.), както и начинът за кандидатстване на докторантите по съвършено различен административен път", каза проф. Герджиков.

mediapool.bg