Кламер БГ - Новини: Доброволци засадиха 7 дка гора край Годеч

Доброволци засадиха 7 дка гора край Годеч

България

|
Пон, 11 Апр 2022г. 17:26ч.
Доброволци засадиха 7 дка гора край Годеч

Доброволци засадиха 7 дка гора край Годеч

Близо 3000 фиданки черен бор и цер засадиха над 100 служители на Shell България върху терен от 7 декара край град Годеч, съобщиха от компанията. С това тя приключва зелената си инициатива, стартирала през 2021 г. по повод 30-ия юбилей на Shell в България.

Целият проект по залесяване е обхванал общо 11 дка, върху които бяха засадени общо около 4000 фиданки. В първата фаза през ноември-декември 2021 г. беше подготвен целият терен, но поради усложнената епидемична обстановка беше залесена само една трета от него. Залесителната кампания е осъществена в партньорство с Държавното горско стопанство (ДГС) - Годеч, част от Северозападното държавно предприятие. С негово съдействие е преценено какви дървесни видове е подходящо да се засадят в региона. Компанията ще се грижи за засадените фиданки в следващите две години и онези, които не са се хванали, ще бъдат подменени с нови дръвчета.

Мястото, където е новата гора, е нерегламентирано сметище, което е било изчистено от дългогодишния партньор на Shell – строителната фирма "Булстрейт". Тя е разчистила 15 тона строителни отпадъци, изхвърляни незаконно там.

"Оценяваме силно подкрепата на колегите от "Булстрейт" в това начинание и им благодарим за незабавната реакция и професионализма. Горди сме също, че толкова много от служителите припознаха каузата и се включиха с ентусиазъм – това пролича ясно в постигнатите резултати. Благодарим също на ДГС-Годеч за съдействието в организацията на цялата кампания", коментира Камелия Славейкова, председател на борда на директорите на Shell България.

"Нашето кредо е "да предадем на следващите поколения българската гора такава, каквато сме я приели от нашите предшественици". Ние приветстваме всеки, който се включва в нашата кауза. Инициативата на Shell България дава много добър пример на малки и големи и вярвам, че носи удовлетворение на участниците", коментира инж. Антон Колдов, директор на горското стопанство.

Акцията е част от глобалната политика на енергийния гигант за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г. в синхрон с обществото. С приключването на настоящата инициатива компанията прави поредна стъпка в България към постигането на тази амбициозна цел, посочват от дружеството.

mediapool.bg