Кламер БГ - Новини: В Германия се опасяват, че горещините и пожарите ще продължат

В Германия се опасяват, че горещините и пожарите ще продължат

Европа

|
Вт, 02 Авг 2022г. 17:06ч.
В Германия се опасяват, че горещините и пожарите ще продължат

Сн. ЕПА/БГНЕС

Трябва да завали дъжд, за да намалее интензивността на горските пожари в германския национален парк "Саксонска Швейцария", започнали преди седмица. Това заявиха днес местните власти, докато пожарите в източната провинция Бранденбург най-сетне са овладени, предаде ДПА.

В парка все още има тлеещи участъци и пламъци, поддържани от високата температура на въздуха и сухото време. "За да се подобри положението, трябва дъжд", каза говорител на властите. Той отбеляза, че вятърът може да разпространи допълнително пожара и затова се издигнати прегради към застрашени зони.

Тази сутрин на място работеха около 300 пожарникари, а до края на деня се очаква броят им да нарасне до 550. Те използват водни оръдия в борбата за ограничаване на огъня.

Пожарът започна в парка "Чешка Швейцария" в съседна Чехия, след което се пренесе през границата на територията на "Саксонска Швейцария". Тази сутрин огнеборците в Чехия съобщиха, че са овладяли огъня в чешкия природен парк.

Като цяло е погасен и бушуващият горски пожар в Бранденбург, каза днес началникът на местната противопожарна служба Мартин Нойман. Районът ще остане под наблюдение и утре поради опасения от повторно разгаряна на места.

Въпреки тези добри новини проблемите остават, защото прогнозите са за нова гореща вълна утре и вдругиден - от 34 до 37 градуса. И в някои региони на източната германска провинция се запазва най-високата степен на готовност за борба с нови огнища.

mediapool.bg