Кламер БГ - Новини: ЕК поиска от страните членки да употребяват повторно отпадните води заради сушата

ЕК поиска от страните членки да употребяват повторно отпадните води заради сушата

Европа

|
Ср, 03 Авг 2022г. 18:26ч.
ЕК поиска от страните членки да употребяват повторно отпадните води заради сушата

ЕК поиска от страните членки да употребяват повторно отпадните води заради сушата

Недостигът на вода и водната криза вероятно ще засегнат половината хидрологични басейни в Европейския съюз до 2030 г., което ще наложи страните членки да се научат да употребяват повторно преработени отпадни води, обяви Европейската комисия, цитирана от Франс прес.

"Сладководните ресурси са малко и намаляват. Наша отговорност е да спрем пилеенето на вода и да използваме тези запаси възможно най-ефективно", подчерта Вирджиниус Синкевичиус, комисар по околната среда, океаните и рибарството, в своите указания към 27-те страни членки относно реутилизацията на водата в земеделските сектори.

Повече от 40 000 милиона куб. метра отпадни води се преработват всяка година в ЕС, но само 964 милиона куб. метра от тях се употребяват повторно, се вижда от данните, предоставени от Комисията.

Повторната употреба на вода в момента се прилага успешно в много страни членки на ЕС, както и в Израел, Калифорния, Австралия и Сингапур, уточнява ЕК. В това отношение Франция е дадена за пример с повторната употреба на отпадни води в размер на 7,7 милиона куб. метра годишно.

"Тази практика към момента е развита в много по-малка степен от пълния си потенциал в ЕС", констатира Комисията.

Липсата на базова рамка за повторната употреба на водата и малкото общественодостъпна информация за предимствата от тази технология са двете големи пречки, които възпрепятстват по-широкото разпространение на тази практика сред 27-те", подчерта Синкевичиус.

По-сериозни регулаторни и финансови стимули биха могли да помогнат на Европа да употребява повторно повече от шест милиарда куб. метра вода до 2025 г., аргументира се Европейската комисия.

На недостиг на вода в момента са изложени 11% от населението на ЕС и 17% от неговата територия, като най-сериозна е ситуацията в средиземноморската част на континента, където около 50% от жителите живеят в постоянна водна криза през летните месеци.

Съществува риск сушата и недостигът на вода да стават все по-чести и по-продължителни в бъдеще, предупреждава още Комисията. Те засягат земеделието, туризма и индустрията и могат да доведат до огромни последици върху околната среда. Поради много ниското количество вода в реките и езерата влажните зони изсъхват и солената вода се инфилтрира в подпочвените води.

Европейският съюз въведе регламент за повторната употреба на отпадни води, приложим от юни 2023 г. В допълнение към него Европейската комисия предложи ревизиране на европейското законодателство, свързано с емисиите от индустриално производство и преработката на градските отпадни води с цел поощряване на повторната употреба на вода.

mediapool.bg